Мъск пусна сателитния интернет на Starlink в Украйна след призив от най-младия им министър Снимка: © Getty Images

Илон Мъск и SpaceX се задействаха в помощ на Украйна, след като интернет връзката в страната беше сериозно нарушена заради руската военна инвазия.

Сателитната услуга за свръхбърз интернет на компанията – Starlink, вече е достъпна в Украйна, а в следващите часове и дни предстои изграждането на още терминали.

Starlink осигурява сателитно интернет покритие за огромна част от земното кълбо. Системата е с над 1700 сателита (по данни от 2021 г.) и в бъдеще ще се състои от няколко хиляди малки сателити в ниска околоземна орбита (LEO), които комуникират с определени наземни приемо-предаватели. Реално услугата може да се предоставя само в държави, които са лицензирали SpaceX в рамките на конкретна национална юрисдикция. Към февруари 2022 г. бета-версията на предлаганата интернет услуга е достъпна в 29 държави.

Помощта на Мъск за Украйна дойде само няколко часа след като вицепремиерът и министър на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров се обърна към най-богатия човек на планетата в Twitter.

„Илон Мъск, докато се опитваш да колонизираш Марс, Русия прави опити да окупира Украйна! Докато ракетите ти успешно се приземяват на Земята след полети в Космоса, руските ракети атакуват цивилните граждани на Украйна! Молим те да осигуриш на страната ни станции на Starlink и да се обърнеш към здравомислещите руснаци да ни подкрепят“, написа най-младият министър в правителството в Киев на 26 февруари.

Малко след това Мъск му отвърна в социалната мрежа: „Услугата Starlink вече е активна в Украйна. На път сме да ви осигурим още терминали“.

„Благодарим ти, Илон Мъск! Благодарим на всеки, който подкрепя Украйна!“, написа Фьодоров.

31-годишният министър е натоварен със задачата да дигитализира Украйна. Мисията на Фьодоров е да изгради „държава в смартфон“. Целта на проекта е до 2024 г. 100 % от всички държавни услуги да бъдат достъпни онлайн, като 20% от услугите да се предоставят автоматично, без намесата на служител от администрацията. Фьодоров иска още един онлайн формуляр да дава достъп до пакет от различни услуги.

Той завършва Запорожкия национален университет, а през 2019 оглавява технологичното звено в президентската кампания на Володимир Зеленски.

Влиза в парламента на страната – Върховната Рада, като част от партия „Слуга на народа“, а през август 2019 става министър.

Сега Фьодоров работи и по проекта "Action. City", чиято цел е да се създаде специален данъчен режим за IT компаниите.

Тази събота 31-годишният министър обяви създаването на „IT армия“, с която украинците трябва да отговорят на руските кибератаки, съпътстващи настъплението на войските им в съседната страна.

От Киев призовават хакерския си „ъндърграунд“ да помогне за защитата на критичната инфраструктура и за провеждането на кибершпионски мисии срещу руските войски, съобщи Reuters още миналата седмица.

"Създаваме IT армия", написа Фьодоров в Twitter на 26 февруари. „Нуждаем се от дигитални таланти. Ще има задачи за всеки. Продължаваме да се борим на кибер-фронта“.

Публикацията му препраща към канал в приложението за съобщения Telegram, в който е публикуван списък с известни руски уебсайтове. Те са на 31 големи руски предприятия и държавни организации, сред които енергийния гигант "Газпром", втория по големина производител на петрол в Русия "Лукойл", три банки и няколко правителствени уебсайта.

Kremlin.ru, официалният уебсайт на Кремъл и кабинета на руския президент Владимир Путин, беше офлайн за известно време в събота след явна DDoS-атака.

Според изследователи от компанията за киберсигурност ESET - миналата седмица в Украйна е открит зловреден софтуер за изтриване на данни, който е засегнал стотици компютри. Подозренията паднаха върху Русия, която многократно е обвинявана в хакерски атаки срещу Украйна и други държави. Сред жертвите са били правителствени агенции и финансова институция.

Великобритания и САЩ заявиха, че руски хакери стоят зад поредица от DdoS-атаки, извършени миналата седмица, които за кратко извадиха от строя украински банкови и правителствени уебсайтове преди руската инвазия. Москва отрича обвиненията.


Кибератаките срещу Украйна започнаха паралелно с руското нападение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024