Шефът на руското външно разузнаване "присъедини"  Донецк и Луганск, Путин го назида

Ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин стана главен герой в нелеп епизод от заседанието на Съвета за сигурността с участието на президента Владимир Путин в понеделник.

На 21 февруари държавният глава подписа укази, с които призна окупираните от сепаратисти региони в Украйна – Донецк и Луганск – за независими републики.

Първо Наришкин обвини правителството в Киев за това, че само имитира желание за спазването на споразуменията от Минск и че "твърденията за планове на Русия да нахлуе в Украйна са родени между стените на Държавния департамент на САЩ", с цел да "провокира Киев да опита да реши проблема в Донбас по военен път".

"Бих се съгласил с предложението на Николай Платонович (Патрушев, директор на Съвета за сигурност и бивш шеф на ФСБ), че на нашите т.нар. западни партньори можем да дадем последен шанс. Да им предложим в най-кратки срокове да заставят Киев да тръгне към мир и да изпълни споразуменията от Минск. В противен случай, ние сме длъжни да вземем решенията, които днес обсъждаме", каза той.

В този момент Путин се обърна към него и каза иронично: "Какво значи "в противен случай"? Предлагате да започнем преговорен процес?".

Тук Наришкин изгуби мисълта си: "Не, аз.... ъ-ъ".

"Или да признаем суверенитета на републиките?", подсказа Путин.

"Аз... аз поддържам..."

"Говорете направо"

"Ще подкрепя предложенията за... признанието..."

"Ще подкрепя" или "поддкрепям"? Говорете направо, Сергей Евгениевич!",

Тук Наришкин изведнъж реши да изпревари "сценария" с няколко хода напред и обяви, че подкрепя предложението „Донецката и Луганската народна република да станат част от състава на Руската федерация“.

Путин призна Донецк и Луганск за независими, българският премиер реагира веднага

Путин реагира остро и поправи с назидателен тон думите на Сергей Наришкин. „Не говорим за това. Обсъждаме признаването на независимостта им“, обърна се той към шефа на руското външно разузнаване.

Обърканият Наришкин отвърна: „Да, подкрепям предложението за признаване на тяхната независимост“.

67-годишният Наришкин заема поста директор на Службата за външно разузнаване от 5 октомври 2016 г. насам. Той е постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

От 2011 до 2016 той беше председател на Държавната дума – руския парламент. Член е на Бюрото на Върховния съвет на партията на Путин „Единна Русия“. В продължение на близо 4 години е бил начело на администрацията на президента.


Три извода от речта на Путин, или колко е важна цената на водатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024