Владимир Путин отново реши да премести границите на Украйна. В реч, продължила почти час, той оповести едно „закъсняло решение: незабавното признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република“. Това са райони в Украйна, под влиянието и властта на лоялни на Москва сепаратисти, които през през 2014 г. едностранно обявиха независимост. В Донбас са и най-големите въглищни находища в Украйна.

Веднага след появата на Путин руската телевизия показа подписването на два „Договора за приятелство и взаимопомощ“ между Кремъл и марионетните президенти на двата региона.

Путин призна Донецк и Луганск за независими, българският премиер реагира веднага

Путин аргументира решението си с предполагаем „геноцид“, който украинският „режим“ извършва в момента срещу жителите на Донбас – аргумент, който е използвал и преди и който предизвиква само поклащане на главите на събеседниците на Путин.

Поразителното в речта на Путин обаче беше, че предполагаемият „геноцид“ и боевете на фронтовата линия на Донбас не изиграха основна роля в решението на руския държавен глава. Вместо това той говори надълго за историята на украинската държавност, която вече беше интерпретирал по идиосинкратичен начин в есе през лятото на 2021 г.

Украйна като държава е продукт на Съветския съюз и неговия основател Владимир Ленин, да, в известен смисъл, на Русия - каза Путин. Независимостта ѝ, от своя страна, е „грешка“ на комунистическата партия при Михаил Горбачов, продължи той.

След това речта на Путин се изгуби в твърдения за високите цени на водата в съседната страна, корупцията и липсата на независимост на съдилищата там.

„Сегашната Украйна е създадена изцяло от Русия – по-точно от болшевишка, комунистическа Русия“.
Владимир Путин

Странни теми за човек, разположил 190 хиляди войски по границите на съседната държава и чиято национална телевизия разпространява дезинформация за предполагаема украинска атака в Донбас.

И какво сега: геноцид или цени на водата? - не стана ясно.

Путин говори също така надълго и нашироко за разширяването на НАТО на Изток и за "изнудващата" санкционна политика на Запада, която не е насочена само срещу политиката на Русия, а срещу самото съществуване на Русия.

Това беше странно заседание на Съвета за национална сигурност на Руската федерация, на което Владимир Путин прехвърли отговорността за решението си върху плещите на своите хора. Всички постоянни членове на съвета - от министъра на отбраната, през шефа на ФСБ, до председателя на Думата - трябваше да направят изявления поотделно, като Путин не позволяваше уклончиви отговори.

Срещата, разбира се, беше излъчена по телевизията, въпреки че обикновено Съветът за сигурност заседава при закрити врата.

Речта на Путин и заседанието на Съвета за сигурност изясниха три неща:

Първо: Става дума – поне официално – за Донбас. В речта на Путин не бяха отправени претенции към други части на Украйна, те се ограничиха до неизпълнението на Минските споразумения, които засягат само Донбас. Дори в дългото си историческо отклонение Путин се въздържа да намекне за всякакви по-нататъшни претенции към „исторически руски“ територии, например в югоизточната част на Украйна.

Второ, признаването очевидно е само предварителен етап за присъединяването на Донбас към Руската федерация, дори Путин и да не отвори дума за това.

Сергей Наришкин, ръководител на службата за външно разузнаване, имаше проблеми да следва сценария на организираното заседание на Съвета за сигурност и роди бисера за присъединяването на Донбас към Руската федерация. Наришкин беше своевременно порицан от Путин.

Дмитрий Козак, съветник и представител на Путин в Нормандския формат, влезе в същата реторика и трябваше да бъде сменен от Путин.

Признаването на двете републики като евентуална предварителна стъпка преди присъединявате към Русия отговаря напълно на модела Крим: Украинският полуостров се обяви - поне от руска гледна точка - чрез "референдум" за независимост, за да поиска след това съюз с Русия.

От друга страна, Русия призна отцепилите се грузински провинции Южна Осетия и Абхазия през 2008 г., но след това не последва стъпка за включването им в руската държавна федерация.

Трето, признаването явно е планирано отдавна. Премиерът Михаил Мишустин намекна: „Ние се подготвяме за възможна реакция на признаването на ДНР и ЛНР в продължение на много месеци“.

Той имаше предвид заплахите на Запада от санкции, ако териториалната цялост на Украйна бъде нарушена.

Това, което остана неизказано, е къде Русия очертава границите на „народните републики“.

„Народните републики“ на Донецк и Луганск претендират за Донецка и Луганска област на Украйна като цяло, но на практика контролират само една трета от тази територия, след като украинската армия ги отблъсна. Вътрешният министър Владимир Колоколцев единствен на срещата повдигна въпроса за границата. Той поиска признание в максималните граници.

От друга страна, Андрей Климов, член на комисията по външни работи на Съвета на федерацията, говори по руската телевизия за „действителните“ граници на републиките. Самата реч на Путин също предложи тази интерпретация. Важно е да се предотврати "геноцид" на "почти четири милиона души", каза той. Това би съответствало на официалното население на "народните републики" в реалните им граници.

С оглед на страховете, предизвикани от масовото разполагане на войски на Путин, за някои кръгове в Киев, както и на Запад, е почти облекчение просто да признаят „народните републики“, които действително съществуват. (Бел. р. Впоследствие се разбра, че Путин признава двете републики в пълните им административни граници.)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: "Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии"

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023