Бразилският президент обяви Covid-19 за "медиен трик" и си създаде врагове Снимка: © Getty Images
  • Президентът на Бразилия - Жаир Болсонаро, призова сънародниците си да се върнат на работа и в училищата въпреки затегнатите мерки в страната и частичната блокада, наложена заради пандемията от коронавируса
  • Държавният глава нарече Covid-19 "медийна фантазия" и "трик". Според него медиите разпространяват "чувство на страх", а самият той нарича вируса "някаква настинка"
  • Общият брой на заразените в страната е 3477 души, а жертвите са 93
  • Губернатори и официални лица от целия политически спектър се обединиха срещу Болсонаро и казаха, че ще игнорират всички негови призиви да вдигнат блокадата и да отпуснат наложените мерки

Бразилският президент Жаир Болсонаро за пореден път призова сънародниците си да се върнат на работа и да задвижат икономиката, вместо да спазват социална дистанция заради пандемията от коронавируса. От понеделник страната затваря влизането по въздух на чужденци без жителство, по подобие на още няколко южноамерикански страни, но държавният глава продължава да отстоява позиция, противоположна на тази на здравните експерти.

65-годишният президент, който зае поста на 1 януари 2019, изказа мнение, че около Covid-19 се създава „истерия“, а освен това нарече пандемията „някакъв грип“.

По телевизиите в страната вече тече рекламна кампания „Бразилия не може да спре“, пише Ройтерс. „За кварталните продавачи, за собствениците на магазини в градските центрове, за служителите, за милиони бразилци Бразилия не може да спре“, е посланието във видеото.

Общият брой на заразените в страната е 3477 души, като през последното денонощие бяха отчетени нови 60 случая. Регистриран беше и още един смъртен случай, с което жертвите станаха общо 93. Само шестима души са напълно излекувани, а в критично състояние са 296, сочат данни на worldometers.info.

И докато Болсонаро поддържа твърда теза и подценява факта колко сериозен е коронавирусът, висшите бразилски политици из целия политически спектър предупредиха, че президентът поставя под риск животите на хиляди бразилци. „Безотговорен“, „параноичен“, „против науката“ – такъв е отговорът на държавния глава срещу Covid-19 според тях.

Серия от интервюта, проведени с 26 от общо 27-те губернатори на различните щати, показа, че те са свикали извънредна среща, за да обсъдят поведението на Болсонаро. Информацията е на „The Guardian“ – губернаторите споделят пред изданието, че се страхуват от позицията на президента, която е против нуждата от карантина и социална изолация. Според тях той губи ценно време в установяването на „политически огън“ и в „енергизирането на радикалните си поддръжници“.

Във вторник Жаир Болсонаро се обърна към нацията и изказа тезата си против карантината и ограниченията за пътуване, наложени от повечето губернатори, призовавайки бразилците да се върнат в училищата и на работа. Призова губернатори и кметове да отменят затегнатите мерки и ги нарече „военна политика“. Според него истерията около коронавируса е „медийна фантазия“ и „трик", а медиите разпространяват „чувство на страх“.

Жаир, който бе издигнат за президент от социал-либералната партия, но по-късно създаде новата АЛИАНСА, добави, че хората над 60 години попадат в рисковата група, но повечето от тях не трябва да се страхуват.

„Ако се бях заразил с вируса, нямаше да има причина да се тревожа, предвид миналото ми като спортист. Нямаше да почувствам нищо, или най-много щях да усетя лека настинка“, каза държавният глава, цитиран от BBC.

В Бразилия смятат, че президентът може и да се е заразил с Covid-19, тъй като през последните седмици 22 лица, които го придружиха в САЩ, дадоха положителни проби. Самият Болсонаро на два пъти съобщи, че тестът му е отрицателен, но отказа да даде доказателства.
Всичко това доведе до открит бунт на губернаторите срещу президента.

„Бях смаян“, казва пред The Guardian Роналдо Каядо – губернатор на Гояс и бивш съюзник на Болсонаро. „Плашещо е. Не може да ръководиш държава по този начин. В такъв момент той трябва да прояви смирение и да остави нещата на тези, които разбират“.

Губернаторът на североизточния щат Пернамбуко – Пауло Камара, каза, че регионалните власти са били разочаровани, че когато всеки експерт, от всяка страна, е препоръчал да се остане у дома, Болсонаро се е включил по националната телевизия и е казал, че това е „преувеличаване“, че дистанцирането не е нужно, че вирусът изобщо не е смъртоносен, а просто е една „малка настинка“.

„Съжаляваме, че в този момент централното управление е по-заинтересовано от политическите и електоралните въпроси, отколкото от здравето на бразилския народ“, споделя Камара, в чийто щат са регистрирани 46 случая на коронавирус и три жертви.

Руи Коща, губернаторът на Баия, каза, че страната се нуждае от „зряло, професионално и спокойно лидерство, а не изтъкване на определена идеология“. „Не можем да се отнасяме към такъв сериозен проблем с такова безчинство“, споделя той пред The Guardian.

След срещата на губернаторите в сряда, те публикуваха отворено писмо до Болсонаро, с което сигнализираха, че ще игнорират всички призиви да вдигнат блокадата. В момента двата най-големи града в страната – Сао Пауло и Рио де Жанейро са частично блокирани.

„Коронавирусът е враг, който трябва да бъде победен със здрав разум, емпатия, баланс и обединение“, пише в писмото. То бе последвано и от второ, в което губернаторите на девет североизточни щата заявиха: „Атаките и споровете няма да спасят страната“.

Губернаторът на Мараняо – Флавио Дино, вярва, че подценяването на пандемията от страна на президента, е породено от убеждението, че „коронавирусът е политически сюжет, а не извънредно здравно положение“.

„Той мисли, че това е измислица на медиите и китайска конспирация, която е част от битката им за хегемония със САЩ. Трябва да го е чул от Тръмп“, смята Дино, който е член на бразилската комунистическа партия.

„Това обяснява противопоставянето му срещу мерките за блокада, тъй като дълбоко, дълбоко в себе си той вярва, че коронавирусът е комунистическо деяние“, казва Дино и допълва, че Болсонаро рискува живота на бразилците.

„Губи толкова много време в тези илюзии, в тези делириуми, в тези конспирации и фантазии. А когато се изправяш пред сериозна криза, това е катастрофа“, казва губернаторът на Мараняо.

Камара смята, че призивът на Болсонаро мерките да бъдат отпуснати е в пълно противоречие на научно обоснованото решение на експертите и трябва да бъде пренебрегнат. „Нашата отговорност като губернатори включва да усилим тези ограничения и да следваме съвета на Световната здравна организация. Точно това ще направим“, каза губернаторът на Мараняо.

„Бразилия не е готова за експоненциално нарастване на случаите, така че трябва да си спечелим време, за да можем да наредим инфраструктурата по начин, по който да се подлагат на грижи колкото се може повече заразени“.

Губернаторът на южния щат Рио Гранде до Сул – Едуардо Лейте, казва, че блокадата на градовете е от изключително значение за болниците – така те могат да се подготвят за голяма вълна от пациенти. В Рио Гранде до Сур има 162 потвърдени случая.

„Болсонаро трябва да е човекът, който да води и да координира този процес. Но той не само че не го прави, а всъщност саботира плановете на щатските власти“, казва Лейте, който е член на дясно-центристката социал-демократическа партия. Губернаторът смята, че атаките на президента срещу експертите представляват „политически радикализъм“ и няма да решат „екстремната“ криза.

Един от хората, водещи бунта срещу държавния глава, е губернаторът на Сао Пауло – Жоао Дориа. Той е бивш съюзник на Болсонаро и много хора в Бразилия смятат, че има амбиции за президентския пост.

Тази седмица Дориа осъществи „сблъсък“ с Болсонаро, като го обвини, че разделя Бразилия във времена на национална криза. Жаир отговори по време на видеоконферентен разговор, заявявайки: „Вашият перфекционизъм не е пример за никого“. Последва нова атака от Дориа. Той предупреди президента, че поведението му ще струва животите на хората. „Поведи страната си. Поведи твоя народ“, призова той, цитиран от The Guardian.

Ренато Касагранде, който е губернатор на Еспирито Санто – щат с 40 регистрирани случая, каза, че твърденията на Болсонаро за „медийната истерия“ са го шокирали.

„Страхувах се. Не можех да повярвам на думите на президента. Здравното министерство ни поведе в нашата реакция. Световната здравна организация - също. Опитваме да убедим хората в нуждата от по-големи ограничения в този момент, които да спрат вируса. А после президентът излиза с напълно различен съвет и дори обвинява другите лидери за изкореняването на работните места и на икономиката. Беше невероятно“, казва Касагранде.

Дори Карлос Мойзес да Силва, губернаторът на подкрепящия Болсонаро южен щат Санта Катарина, споделя, че изказванията на президента са го „поразили“.

Критиките срещу Болсонаро идват и на фона на предстоящи президентски избори през 2022 г. Президентът обаче ги отхвърля. Той каза, че губернаторите и кметовете, които принуждават бизнесът да спре в настоящия момент, извършват „престъпление“ и рискуват да се стигне до масова безработица. „Те разрушават Бразилия“, каза държавният глава.

Дино, който нареди затварянето на магазини, ресторанти и училища в Мараняо, защити затегнатите мерки. „Парадоксално е, но те са най-бързият и най-малко болезненият начин да излезем от кризата, защото така задържаме разпространението на вируса“, смята той.

А Каядо призова Болсонаро да промени тактиката си и призова да се вслуша в здравния министър Луис Енрике Мандета. Също така каза, че президентът не трябва да подражава на „политическия си идол Доналд Тръмп“, а на неговия предшественик.

„Никой не се спряваше по-добре от Обама. В политиката и в живота невежеството не е добродетел“, каза той, цитиран от The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024