Бременна жена пропадна в шахта в София: Състоянието ѝ е стабилно, няма опасност за плода Снимка: © Булевард България

Бременна жена е пропаднала в шахта до Централната поща в София. Тя е вървяла с мъжа си по ул. "Дякон Игнатий" около 11 ч. във вторник, когато е стъпила върху шахтата, металните врати се разместили и тя пропаднала на дълбочина от около 3 метра.

Жената, която е на 38 години, беше откарана в "Пирогов". След преглед се установи, че състоянието ѝ е стабилно, няма опасност за плода. Пострадалата вече е у дома. Семейството ще заведе иск срещу собственика на шахтата, съобщи bTV.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков се е свързал с жената и тя е потвърдила, че е в добро състояние. Той е направил оглед заедно с експерти от криминална полиция, дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична Община, Направление архитектура и градоустройство (НАГ), контрол по строителството на район „Средец“.

„Английският двор представлява вход откъм улицата към избени помещения в сградата и поддържането на капаците им е отговорност на собствениците на сградата“, пише той във Facebook.

Междувременно от дирекция Аварийна помощ и превенция са възстановили капака, а от НАГ изготвят констативен протокол и главният архитект на Столична община ще издаде заповед към собствениците за укрепване и ще започне административно-наказателно производство.

„В центъра има много такива капаци и като си помисля как и децата ми понякога скачат по тях... Моля собственици и ползватели - проверявайте състоянието им, този път просто беше малкият дявол“, апелира Трайков.

Проверка на Столична община също е установила, че така нареченият подземен вход към мазетата на сградата е частна собственост. Голяма част от собствениците не били в България – имат адвокат, който ги представлява. Глобата, която ще им бъде наложена, може да достигне 10 хиляди лева.

Темата с опасните шахти в София бе поставена на дневен ред през февруари, когато дете загина от токов удар при стъпване върху шахта. Разследването за този инцидент още не е приключило. Не е известно прокуратурата да е привлякла някого към наказателна отговорност.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024