Броят на бежанците по света е най-големият от Втората световна война насам Снимка: © Getty Images

Броят на хората, принудени да напуснат домовете си през 2021 г., е достигнал най-високото си ниво в историята. Това съобщи Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в свой доклад. Статистическите данни са най-високите до този момент, откакто Агенцията е създадена през 1951 г.

В годишния си доклад тя посочва, че 89,3 млн. души по света са били насилствено разселени през 2021 г. в резултат на преследване, конфликт, насилие, нарушения на правата на човека или събития, нарушаващи обществения ред. Това число е нараснало с 8% спрямо предходната година и е над два пъти по-голямо в сравнение с десетилетие по-рано.

В допълнение към загрижеността за нарастващия брой бежанци, руската инвазия в Украйна е само една от няколко извънредни ситуации, случили се по едно и също време. Такива има и в Африка, Афганистан и други части на света, а събитията са довели до преминаването на националните граници от общо 100 млн. души, се казва в доклада.

„Всяка година от последното десетилетие броят им се покачва“, каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Според доклада около 7,1 млн. украинци са били разселени в страната си, откакто Русия започна войната, докато повече от 6 млн. бежанци са напуснали Украйна.

Междувременно ВКБООН заяви, че недостигът на храна, инфлацията и климатичната криза увеличават трудностите пред хората.

„Докато сме свидетели на ужасяващи нови бежански ситуации и съществуващите, които се възобновяват или остават неразрешени, има и примери за държави и общности, които работят заедно, за да търсят решения за разселванията“, казва Гранди.

В доклада се посочва, че Афганистан е отбелязал 4% спад на бежанците през 2021 г. дори с изтеглянето на международните сили от страната, когато талибаните поеха властта. И все пак с 2,71 млн. бягащи, тя се нарежда на трето място в света по бежанци след Сирия (6,8 милиона) и Венецуела (4,6 милиона).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024