Броят на бежанците по света е най-големият от Втората световна война насам Снимка: © Getty Images

Броят на хората, принудени да напуснат домовете си през 2021 г., е достигнал най-високото си ниво в историята. Това съобщи Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в свой доклад. Статистическите данни са най-високите до този момент, откакто Агенцията е създадена през 1951 г.

В годишния си доклад тя посочва, че 89,3 млн. души по света са били насилствено разселени през 2021 г. в резултат на преследване, конфликт, насилие, нарушения на правата на човека или събития, нарушаващи обществения ред. Това число е нараснало с 8% спрямо предходната година и е над два пъти по-голямо в сравнение с десетилетие по-рано.

В допълнение към загрижеността за нарастващия брой бежанци, руската инвазия в Украйна е само една от няколко извънредни ситуации, случили се по едно и също време. Такива има и в Африка, Афганистан и други части на света, а събитията са довели до преминаването на националните граници от общо 100 млн. души, се казва в доклада.

„Всяка година от последното десетилетие броят им се покачва“, каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Според доклада около 7,1 млн. украинци са били разселени в страната си, откакто Русия започна войната, докато повече от 6 млн. бежанци са напуснали Украйна.

Междувременно ВКБООН заяви, че недостигът на храна, инфлацията и климатичната криза увеличават трудностите пред хората.

„Докато сме свидетели на ужасяващи нови бежански ситуации и съществуващите, които се възобновяват или остават неразрешени, има и примери за държави и общности, които работят заедно, за да търсят решения за разселванията“, казва Гранди.

В доклада се посочва, че Афганистан е отбелязал 4% спад на бежанците през 2021 г. дори с изтеглянето на международните сили от страната, когато талибаните поеха властта. И все пак с 2,71 млн. бягащи, тя се нарежда на трето място в света по бежанци след Сирия (6,8 милиона) и Венецуела (4,6 милиона).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024
Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024