БСП избра ново Изпълнително бюро Снимка: © bsp.bg

Националният съвет на БСП одобри предложеното от лидера Корнелия Нинова оперативно ръководство на партията. То се състои от 21 членове. В него вече ще има четирима заместници, като се появява нов ресор - коалиционна политика. За него ще отговаря Атанас Зафиров. Другите заместник-председатели са Кристиан Вигенин, Владимир Москов и Ирена Атанасова, обявиха от партията.

За заместник-председател с ресор "Идеология" е бил предложен Янаки Стоилов, но той си е направил отвод заради невъзможност да заема ръководен пост и ще ръководи подобна комисия в рамките на националния съвет, съобщи БНР..

Няма да има зам.-председател по организационните въпроси. В структурата и щата на „Позитано“ ще има началник-отдел „Организационен”, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на партията.

Предложеното от Нинова ръководство е било прието от Националния съвет със 136 гласа „за“, нито един „против“ и 9 „въздържал се“.

Постовете си в прякото ръководство запазват Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Свиленски, Крум Зарков, Манол Генов, Радослав Гайдарски и Стоян Мирчев.

Новите членове на Изпълнителното бюро на социалистите са Борислав Гуцанов, Боян Иванов, Иван Иванов, Катя Георгиева, Стефан Бурджев, Стойко Танков и Трифон Панчев.

Секретари ще са Вяра Емилова – общи дейности и Христо Проданов – контрол по изпълнение на решенията на НС.

Основният конкурент на Нинова за лидерския пост на БСП Кирил Добрев заяви още преди заседанието, че няма да участва в новото Изпълнително бюро, дори да е предложен, тъй като не смята, че политиката на партията ще се промени. "Има два пътя, по които може да тръгне ръководството. Единият път е на консолидация, другият път е на конфронтация. Надявам се госпожа Нинова да се вслуша в менторите си и да избере пътя на консолидация", каза той, цитиран от БНР.

ИБ е структурата, чрез която БСП взима най-оперативните решения. Националният съвет възложи на Изпълнителното бюро веднъж на два месеца да провежда изнесено заседание в страната, а веднъж на два месеца то ще прави и работни срещи с кметовете и общинските съветници на социалистите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023