Снимка: © Булевард България

Пореден депутат напуска парламентарната група на "БСП за България" само месец преди края на мандата на 44 Народно събрание.

Иван Д. Иванов от Варна се обяви за независим народен представител един ден след като изненадващо беше представен за кандидат от листите на ВМРО за предстоящите парламентарни избори.

Иванов не присъства лично на пресконференцията на Красимир Каракачанов, но вицепремиерът го посочи именно като действащ депутат от Варненския окръг, бивш общински съветник и предприемач.

Разривът между Иванов и БСП започна още през декември 2020 г., когато Националният съвет на партията и градската организация във Варна решиха да отнемат партийната му книжка. Причината: депутатът беше уличен в поръчителство на побой срещу председателя на общинския съвет на БСП в Долни Чифлик Валентин Вълчев.

Иванов отрече обвиненията и обяви, че е готов да предприеме "всички законови действия срещу тези неверни факти и обстоятелства". Независимо от скандала, членството му в ПГ на "БСП за България" не беше прекратено още тогава. Напускането му се случи едва след като ВМРО го обявиха за свой кадър от "гражданската" си квота, наред с бивши депутати от РЗС, "Българския бизнес блок" и др.

"Гражданската" квота на ВМРО: Микс от бивши политици и кадри на службите за сигурност

За парламентарната група на Корнелия Нинова това е пореден вътрешен трус. Партията започна парламентарния си мандат с 80 народни представители, а след напускането на Иванов броят им се свежда до 69 души.

Преди него си тръгна 29-годишният параолимпиец Михаил Христов с мотив, че "има усещане за липса на колективност и доверие във взетите решения на групата". През септември 2020 г. шестима депутати около Валери Жаблянов се отделиха от БСП, а част от тях формираха собствена партия (с лидер Красимир Янков), за да участват на изборите на 4 април. По-късно ги последва и народният представител Чавдар Велинов, който се мотивира с непреодолими различния с председателя на БСП.

От началото на мандата парламентарната група на социалистите изгуби още двама свои членове - Спас Панчев и Александър Паунов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него