Снимка: © Булевард България

Пореден депутат напуска парламентарната група на "БСП за България" само месец преди края на мандата на 44 Народно събрание. 

Иван Д. Иванов от Варна се обяви за независим народен представител един ден след като изненадващо беше представен за кандидат от листите на ВМРО за предстоящите парламентарни избори. 

Иванов не присъства лично на пресконференцията на Красимир Каракачанов, но вицепремиерът го посочи именно като действащ депутат от Варненския окръг, бивш общински съветник и предприемач. 

Разривът между Иванов и БСП започна още през декември 2020 г., когато Националният съвет на партията и градската организация във Варна решиха да отнемат партийната му книжка. Причината: депутатът беше уличен в поръчителство на побой срещу председателя на общинския съвет на БСП в Долни Чифлик Валентин Вълчев. 

Иванов отрече обвиненията и обяви, че е готов да предприеме "всички законови действия срещу тези неверни факти и обстоятелства". Независимо от скандала, членството му в ПГ на "БСП за България" не беше прекратено още тогава. Напускането му се случи едва след като ВМРО го обявиха за свой кадър от "гражданската" си квота, наред с бивши депутати от РЗС, "Българския бизнес блок" и др. 

"Гражданската" квота на ВМРО: Микс от бивши политици и кадри на службите за сигурност

За парламентарната група на Корнелия Нинова това е пореден вътрешен трус. Партията започна парламентарния си мандат с 80 народни представители, а след напускането на Иванов броят им се свежда до 69 души. 

Преди него си тръгна 29-годишният параолимпиец Михаил Христов с мотив, че "има усещане за липса на колективност и доверие във взетите решения на групата". През септември 2020 г. шестима депутати около Валери Жаблянов се отделиха от БСП, а част от тях формираха собствена партия (с лидер Красимир Янков), за да участват на изборите на 4 април. По-късно ги последва и народният представител Чавдар Велинов, който се мотивира с непреодолими различния с председателя на БСП. 

От началото на мандата парламентарната група на социалистите изгуби още двама свои членове - Спас Панчев и Александър Паунов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?