БСП обвини ПП в "кражба на изборите" заради реплика на Кирил Петков Снимка: © Facebook.com/Народно събрание на Република България

Скандалите около Изборния кодекс преминаха в нова фаза, след като депутатът от БСП Георги Свиленски уличи Кирил Петков в предполагаеми изборни нарушения.

"Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите. Защото вашият съпредседател и бивш министър-председател каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?", обяви Свиленски в пленарната зала.

В този момент Кирил Петков не присъстваше в залата - самият той не е коментирал твърденията на доскорошния си коалиционен партньор.

Свиленски предупреди, че "утре, в сряда и четвъртък" е готов да продължи да говори за предполагаемия разговор със съпредседателя на ПП.

Темата обаче преля и в "Панорама" по БНТ, където Десислава Атанасова обяви, че Петков е правил "неприлични предложения на БСП".

"Ако досега ние изразяваме съмнения на нашите избиратели, никога не сме имали гласни доказателства, изказани в пленарна зала от доскорошни партньори. Нашите избиратели и на други 2 групи съвсем редно имат съмнения в машините, техните конфигурации, в сървърите. Няма контрол, нито съдебен, нито институционален контрол на данните в ЦИК", обяви тя.

Андрей Гюров репликира, че кодът за машинното гласуване не е притежание на една партия, а е наличен в ЦИК и всяка политическа сила може да получи достъп до него.

"Категорично няма начин този код и резултатите да бъдат манипулирани. той се контролира от ЦИК. Ако имахме достъп до този код и можеше да го манипулираме, дали щяхме да сме 2 политическа сила. Дали партията на министъра на електронното управление щеше да е 6-та сила", каза той.

Гюров определи скандала като "хвърляне на димки", които целят бягство от отговорност за управлението.

"Предавам се. Давам кодовете", коментира иронично Божидар Божанов в Twitter по повод поредния спор за машините.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024