Снимка: © Булевард България

БСП обмисля опит за реванш след исторически слабия резултат на изборите от 4 април, като събере коалиция от отцепилите се бивши свои кадри като Татяна Дончева, Георги Първанов, Георги Кадиев и др.

Неофициална информация за водените преговори беше разпространена в последните часове от "Епицентър" и "24 часа", като някои от участниците в разговорите вече дадоха потвърждение за желанието си да се явят в съюз с БСП.

На последните парламентарни избори Социалистическата партия остана трета политическа сила след ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

"Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Резултатът в последния парламент е видим: 43 леви депутати и 197 други. Време е за положителни новини. Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и нека избирателят реши нея ли избира или друга. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула", пише Георги Кадиев в профила си във Facebook.

Бившият депутат, бивш член на СОС и зам.-министър на финансите (2005-2007) се отдели от БСП през 2015 г., след като реши да се кандидатира за кмет на София с подкрепата на АБВ на Георги Първанов.

През 2016 г. той учреди нова партия на име "Нормална държава", но проблеми със съдебната регистрация не й позволиха да се яви на предсрочните парламентарни избори през следващата година. В 2019 г. Кадиев отново беше кандидат за кмет на София (този път от ПП "Свобода"), но остана с малко под 1400 гласа. Той не участва в листите за народни представители на изборите на 4 април.

"Епицентър" цитира и формално потвърждение за водените преговори от бившия лидер на БСП и президент (2002-2012) Георги Първанов.

"Сега е най-важно да се съберат всички леви формации - БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, за да нямат загуба поотделно на предстоящия парламентарен вот", казва той пред медията.

Първанов създаде собствената си партия АБВ през януари 2014 г., след като няколко години работеше по политическия си проект. Най-силното представяне на АБВ беше на парламентарните избори през октомври 2014, когато партията получи парламентарно представителство, подкрепи кабинета "Борисов 2" и получи вицепремиерско място за Ивайло Калфин.

През 2016 г. АБВ работеше в партньорство с БСП при подготовката за президентската кампания на Румен Радев, но съюзът им се разпадна малко след обявяването на номинацията.

През 2017 АБВ се яви в коалиция с "Движение 21" на Татяна Дончева на парламентарните избори, но двете партии останаха под чертата с 1,59% доверие сред гласоподавателите. Опитът на партията да се върне в 45 Народно събрание с привличането на Атанас Мангъров в листите си също катастрофира (0,46%).

През последната година Георги Първанов критикуваше доста остро антиправителствената политическа линия на Румен Радев, докато БСП вече обяви намерението си да подкрепи президента за втори мандат, макар и със закъснение.

Според неофициалната информация в двете издания - Татяна Дончева може да напусне досегашната предизборна коалиция "Изправи се! Мутри, вън", в която си партнираше с Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и др.

"Движение 21" също се роди като вътрешна опозиция на БСП, която впоследствие се отдели като самостоятелна партия. Движението беше една от трите организации, които помогнаха за регистрирането на ИСМВ на изборите на 4 април. Татяна Дончева беше избрана за зам.-председател на 45 Народно събрание.

Дончева потвърждава пред "Свободна Европа", че са водени разговори с Корнелия Нинова общи действия на новите избори, но не дава сигнал за изхода от тях.

Медията цитира Мая Манолова, която твърди, че не участва в преговори с БСП и не е канена в подобен формат. Самата тя - заедно с Татяна Дончева - се противопостави публично на идеята за общи действия със Социалистическата партия в 45 Народно събрание, заради което влезе в конфликт с Николай Хаджигенов още в първите дни след изборите.

В. "Сега" съобщава, че заради преговорите с някогашните отцепнци БСП е променила датата, на която трябва да определи водачите на листите си за изборите на 11 юли. Пленумът е отложен от 22 май на 25 май - един ден преди изтичането на крайния срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори