Снимка: © Булевард България

От БСП са изпратили сигнали до Централната избирателна комисия и до няколко европейски институции, в които обвиняват премиера Бойко Борисов, че харчи държавен ресурс за предизборната си кампания. Социалистите имат предвид обиколките из България от страна на премиера с правителствения джип.

В предизборната кампания е забранено да се използват и държавни автомобили. Според Изборния кодекс - "публичен административен ресурс" са финансови средства, помещения, транспортни средства, оборудване и всякакви други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени за ползване от администрацията. Санкцията за ползване на публичен ресурс е от 3 до 15 хил. лв. Още в първия ден на кампанията Борисов направи обиколка с джипа, а видеото бе излъчено в профила му във Facebook.

Според БСП – той не разделя ролята си на премиер от тази на кандидат-депутат от ГЕРБ. С нарушаването на правилата в Изборния кодекс, твърдят те, Борисов поставя в неравностойно положение останалите участници в предизборната кампания.

Социалистите са написали писмо до редседателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и до други институции, за да се оплачат от кампанията на Борисов.

Жалбата им до ЦИК и СЕМ е с настояване той да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборна кампания.

"За този човек няма закони, няма правила. Нощното му шкафче е достатъчно пълно и може да финансира кампанията си сам", каза Христо Проданов от левицата.

И през 2019 г. БСП сигнализира ЦИК заради обиколките на Борисов с джипа по време на предизборна кампания. Тогава обаче не бе намерено основание премиерът да бъде глобен.

От ГЕРБ отговориха с извънреден брифинг на правосъдния министър Десислава Ахладова. Тя цитира Изборния кодекс, в който пише, че премиерът и заместниците му, министрите, депутатите, президентът и вицепрезидентът не са длъжни да излизат в отпуск по време на кампанията, тъй като правомощията им продължават и след като са регистрирани като изборни кандидати. Тоест, може да се счита, че Борисов прави обиколките в качеството на министър-председател, а не на кандидат-депутат.

"Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение“, каза Ахладова.
По отношение на твърдението, че пари се раздават от джипа на премиера, много ясно искам да кажа – Министерски съвет решава къде и кога да отидат тези средства“, добави правосъдният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти