БСП подаде жалба срещу Борисов в ЦИК: "Харчи публичен ресурс с джипа по време на кампания" Снимка: © Булевард България

От БСП са изпратили сигнали до Централната избирателна комисия и до няколко европейски институции, в които обвиняват премиера Бойко Борисов, че харчи държавен ресурс за предизборната си кампания. Социалистите имат предвид обиколките из България от страна на премиера с правителствения джип.

В предизборната кампания е забранено да се използват и държавни автомобили. Според Изборния кодекс - "публичен административен ресурс" са финансови средства, помещения, транспортни средства, оборудване и всякакви други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени за ползване от администрацията. Санкцията за ползване на публичен ресурс е от 3 до 15 хил. лв. Още в първия ден на кампанията Борисов направи обиколка с джипа, а видеото бе излъчено в профила му във Facebook.

Според БСП – той не разделя ролята си на премиер от тази на кандидат-депутат от ГЕРБ. С нарушаването на правилата в Изборния кодекс, твърдят те, Борисов поставя в неравностойно положение останалите участници в предизборната кампания.

Социалистите са написали писмо до редседателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и до други институции, за да се оплачат от кампанията на Борисов.

Жалбата им до ЦИК и СЕМ е с настояване той да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборна кампания.

"За този човек няма закони, няма правила. Нощното му шкафче е достатъчно пълно и може да финансира кампанията си сам", каза Христо Проданов от левицата.

И през 2019 г. БСП сигнализира ЦИК заради обиколките на Борисов с джипа по време на предизборна кампания. Тогава обаче не бе намерено основание премиерът да бъде глобен.

От ГЕРБ отговориха с извънреден брифинг на правосъдния министър Десислава Ахладова. Тя цитира Изборния кодекс, в който пише, че премиерът и заместниците му, министрите, депутатите, президентът и вицепрезидентът не са длъжни да излизат в отпуск по време на кампанията, тъй като правомощията им продължават и след като са регистрирани като изборни кандидати. Тоест, може да се счита, че Борисов прави обиколките в качеството на министър-председател, а не на кандидат-депутат.

"Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение“, каза Ахладова.
По отношение на твърдението, че пари се раздават от джипа на премиера, много ясно искам да кажа – Министерски съвет решава къде и кога да отидат тези средства“, добави правосъдният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024