Снимка: © Булевард България

От БСП са изпратили сигнали до Централната избирателна комисия и до няколко европейски институции, в които обвиняват премиера Бойко Борисов, че харчи държавен ресурс за предизборната си кампания. Социалистите имат предвид обиколките из България от страна на премиера с правителствения джип.

В предизборната кампания е забранено да се използват и държавни автомобили. Според Изборния кодекс - "публичен административен ресурс" са финансови средства, помещения, транспортни средства, оборудване и всякакви други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени за ползване от администрацията. Санкцията за ползване на публичен ресурс е от 3 до 15 хил. лв. Още в първия ден на кампанията Борисов направи обиколка с джипа, а видеото бе излъчено в профила му във Facebook.

Според БСП – той не разделя ролята си на премиер от тази на кандидат-депутат от ГЕРБ. С нарушаването на правилата в Изборния кодекс, твърдят те, Борисов поставя в неравностойно положение останалите участници в предизборната кампания.

Социалистите са написали писмо до редседателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и до други институции, за да се оплачат от кампанията на Борисов.

Жалбата им до ЦИК и СЕМ е с настояване той да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборна кампания.

"За този човек няма закони, няма правила. Нощното му шкафче е достатъчно пълно и може да финансира кампанията си сам", каза Христо Проданов от левицата.

И през 2019 г. БСП сигнализира ЦИК заради обиколките на Борисов с джипа по време на предизборна кампания. Тогава обаче не бе намерено основание премиерът да бъде глобен.

От ГЕРБ отговориха с извънреден брифинг на правосъдния министър Десислава Ахладова. Тя цитира Изборния кодекс, в който пише, че премиерът и заместниците му, министрите, депутатите, президентът и вицепрезидентът не са длъжни да излизат в отпуск по време на кампанията, тъй като правомощията им продължават и след като са регистрирани като изборни кандидати. Тоест, може да се счита, че Борисов прави обиколките в качеството на министър-председател, а не на кандидат-депутат.

"Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение“, каза Ахладова.
По отношение на твърдението, че пари се раздават от джипа на премиера, много ясно искам да кажа – Министерски съвет решава къде и кога да отидат тези средства“, добави правосъдният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него