БСП прие третия мандат: "За премиер ще си говорим по-късно" Снимка: © Булевард България

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски прие мандата от името на партията. Свиленски и лидерът на БСП Корнелия Нинова заедно пристигнаха в президенството в 17 ч., когато президентът Румен Радев покани представители на левицата, за да връчи последния трети мандат за съставяне на правителство.

"БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсус, да съжителствате във властта и да работите заедно с политически опоненти. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода - са ценности, от които трябва да се ръководи всяко правителство", каза Румен Радев.

"От името на ПГ на БСП за България искам да Ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до момента показаха загриженост по време на консултациите - да стигнем до всяка една от тях и да осигурим необходимата подкрепа за редовен кабинет", каза Свиленски на церемонията.

Ръководството на левицата не остана за допълнителни разговори с Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, които само им пожелаха успех в преговорите и се оттеглиха.

БСП ще се възползва от относително по-свободния режим, който конституцията дава за третия проучвателен мандат.

"За премиер ще си говорим по-късно, след като получим мандата от президента. Имаме 7-дневен срок за представяне на име на премиер, а след това има повече време за създаване на кабинет. Ще се постараем на преговорите - имаме добра основа за преговори, имаме програмата, изработена преди две седмици", каза Корнелия Нинова малко преди да се яви в президентството.

При първите две стъпки на процедурата за съставяне на нов кабинет президентът Румен Радев трябваше да възложи мандат за управление на конкретен кандидат за премиер, посочен от първата и втората най-големи парламентарни групи. "Продължаваме промяната" излъчи Асен Василев, а от ГЕРБ предварително обявиха, че няма да правят опити за правителство и дори не излъчиха формална номинация за премиер (според юриста Наталия Киселова - това е довело до нарушение на изискванията на конституцията).

При третия опит обаче държавният глава сам избира парламентарната група, на която да възложи задачата да състави ново правителство, като тя вече има една седмица да посочи кандидат за министър-председател - едва по-късно той или тя номинира състав на Министерски съвет, или връща мандата неизпълнен.

От БСП ще направят опит да съберат отново четворната коалиция с ПП, ДБ и ИТН, като ще предоставят на "Промяната" правото да издигне премиер.

"Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата за премиер. Най-трудното ще бъде с ИТН - хора, които си размениха такива реплики, да накараме да седнат на една маса и да разговаряме за политики и това, което ни чака през есента и зимата", каза Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024