Опитът на БСП да въведе преизчисление на пенсиите от 1 юли 2021 г. доведе до сериозно напрежение в пленарната зала и взаимни обвинения в "див популизъм" между народните представители. 

Повишаването на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., спрямо увеличения среден осигурителен доход беше прието само на първо четене в предпоследното заседание за седмицата на 45 Народно събрание. 

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха една от причините, поради които БСП саботира едно от заседанията на парламента преди седмица с отказ от подкрепа за дневния ред. 

Предложението им беше внесено в пленарна зала в сряда въпреки твърдата съпротива от страна на председателя на Комисията по финанси Георги Ганев (ДБ) за промяна на социалния бюджет в средата на текущата година и критиките от страна на Хасан Адемов от ДПС, бивш социален министър в кабинета "Орешарски". 

"Това, което се предлага в момента, струва 1,110 млрд. лв. до края на годината допълнителен разход към бюджета на държавното обществено осигуряване. Тези пари ги няма. Аз обаче ще кажа и нещо друго. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за месец април и месец май. Как се плащат, като ги няма? Как? С буфери, с какво? С намаляване на някои предвидени разходи? Това на този етап не е ясно", каза Адемов. 

Мика Зайкова от "Има такъв народ" обвини партиите, които отказаха да подкрепят намаляването на държавните си субсидии, в лицемерно отношение спрямо пенсионерите. 

"Само преди десет минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? От девет кладенеца вода ни носихте да ни убедите, че трябва да имате милиончета, а сега нямало пари за пенсионерите. Сега ще намерите пари за българските пенсионери", каза тя. 

127 депутати подкрепиха предложенията на БСП на първо четене, но когато левицата предложи текстовете да се приемат окончателно още днес, председателят на парламента Ива Митева отказа да подложи предложението за гласуване. 

 Митева се аргументира с това, че по време на дебатите са изказани няколко предложения - вкл. от Георги Ганев - за внасяне на промени между двете четения, дори и в съкратения тридневен срок. Въпреки това група депутати от БСП станаха от местата си и застанаха около трибуната на пленарната зала с викове "Оставка". 

Заседанието беше прекъснато по предложение на Йордан Цонев заради суматохата около трибуната, а депутатите от БСП започнаха да скандират "ДПС ръководи парламента". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС