Ръководството на БСП свика специална пресконференция, за да се оплаче, че в първия си работен ден служебният министър на транспорта е издал заповед за уволнението на зам.-генералния директор на НКЖИ Гергана Алексова.

Алексова е член на БСП и беше представена от Георги Свиленски като "професионалист и експерт". Според Борислав Гуцанов - тя работи в държавната компания за ЖП инфраструктура от 4 години и има специализация "в позиции, свързани със сигунростта, организация на обществени поръчки и бизнес администрация".

"Тя беше започнала да разглежда сделки, свързани с доставките в НКЖИ. Да не се окаже, че това са причините да се стигне до нейното освобождаване тази сутрин", намекна Гуцанов.

Малко по-късно обче директорът на НКЖИ Златин Крумов отхвърли обвиненията на БСП и определи поведението на Свиленски и Гуцанов като "политическа репресия".

Според неговото обяснение - Алексова е уволнена, защото не се е справяла с поставените ѝ задачи "въпреки огромното желание, което тя имаше, и политическата подкрпеа, която получи при коалиционното правителство".

Крумов обяви, че компанията не е допускала корупционни практики и "никога не ми е било приятно да бъда заплашван както днес".

От БСП обаче използваха случая, за да прехвърлят топката от НКЖИ към президента.

"Тези хора започват с чистки, с реваншизъм, показно срещу членове на БСП. Няма да позволим успехите на управлението да бъдат унищожавани, само и само БСП да бъде използвана, унижена и да отиде на избори с петно - още повече от президентската институция", коментира Георги Свиленски.

Той използва изказване на Илияна Йотова по повод основните задачи на служебния кабинет - "да върне стабилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури спрвянето с ковид-кризата".

"Държавата не е в нестабилност, за каквато президентската институция опитва да внушава на българското общество. Ясно стана при предаването на властта какво е направило редовното правителство, в какво състояние оставя държавата и какво трябва да свърши служебният кабинет. Внушенията, че в държавата има хаос и нестабилност, че едва ли не служебният кабинет трябва да възстановява някаква справедливост - кажете ми с уволнението на зам.-генералния директор на НКЖИ как точно се справя с борбата с Ковид кризата, как ще проведат честни и демократични избори, как точно ще възстановят стабилността в държавата", попита иронично Свиленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер