БСП се оплака от чистки в първия ден на служебния кабинет, НКЖИ отрече политическа намеса

Ръководството на БСП свика специална пресконференция, за да се оплаче, че в първия си работен ден служебният министър на транспорта е издал заповед за уволнението на зам.-генералния директор на НКЖИ Гергана Алексова.

Алексова е член на БСП и беше представена от Георги Свиленски като "професионалист и експерт". Според Борислав Гуцанов - тя работи в държавната компания за ЖП инфраструктура от 4 години и има специализация "в позиции, свързани със сигунростта, организация на обществени поръчки и бизнес администрация".

"Тя беше започнала да разглежда сделки, свързани с доставките в НКЖИ. Да не се окаже, че това са причините да се стигне до нейното освобождаване тази сутрин", намекна Гуцанов.

Малко по-късно обче директорът на НКЖИ Златин Крумов отхвърли обвиненията на БСП и определи поведението на Свиленски и Гуцанов като "политическа репресия".

Според неговото обяснение - Алексова е уволнена, защото не се е справяла с поставените ѝ задачи "въпреки огромното желание, което тя имаше, и политическата подкрпеа, която получи при коалиционното правителство".

Крумов обяви, че компанията не е допускала корупционни практики и "никога не ми е било приятно да бъда заплашван както днес".

От БСП обаче използваха случая, за да прехвърлят топката от НКЖИ към президента.

"Тези хора започват с чистки, с реваншизъм, показно срещу членове на БСП. Няма да позволим успехите на управлението да бъдат унищожавани, само и само БСП да бъде използвана, унижена и да отиде на избори с петно - още повече от президентската институция", коментира Георги Свиленски.

Той използва изказване на Илияна Йотова по повод основните задачи на служебния кабинет - "да върне стабилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури спрвянето с ковид-кризата".

"Държавата не е в нестабилност, за каквато президентската институция опитва да внушава на българското общество. Ясно стана при предаването на властта какво е направило редовното правителство, в какво състояние оставя държавата и какво трябва да свърши служебният кабинет. Внушенията, че в държавата има хаос и нестабилност, че едва ли не служебният кабинет трябва да възстановява някаква справедливост - кажете ми с уволнението на зам.-генералния директор на НКЖИ как точно се справя с борбата с Ковид кризата, как ще проведат честни и демократични избори, как точно ще възстановят стабилността в държавата", попита иронично Свиленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024