БСП се оплака от чистки в първия ден на служебния кабинет, НКЖИ отрече политическа намеса

Ръководството на БСП свика специална пресконференция, за да се оплаче, че в първия си работен ден служебният министър на транспорта е издал заповед за уволнението на зам.-генералния директор на НКЖИ Гергана Алексова.

Алексова е член на БСП и беше представена от Георги Свиленски като "професионалист и експерт". Според Борислав Гуцанов - тя работи в държавната компания за ЖП инфраструктура от 4 години и има специализация "в позиции, свързани със сигунростта, организация на обществени поръчки и бизнес администрация".

"Тя беше започнала да разглежда сделки, свързани с доставките в НКЖИ. Да не се окаже, че това са причините да се стигне до нейното освобождаване тази сутрин", намекна Гуцанов.

Малко по-късно обче директорът на НКЖИ Златин Крумов отхвърли обвиненията на БСП и определи поведението на Свиленски и Гуцанов като "политическа репресия".

Според неговото обяснение - Алексова е уволнена, защото не се е справяла с поставените ѝ задачи "въпреки огромното желание, което тя имаше, и политическата подкрпеа, която получи при коалиционното правителство".

Крумов обяви, че компанията не е допускала корупционни практики и "никога не ми е било приятно да бъда заплашван както днес".

От БСП обаче използваха случая, за да прехвърлят топката от НКЖИ към президента.

"Тези хора започват с чистки, с реваншизъм, показно срещу членове на БСП. Няма да позволим успехите на управлението да бъдат унищожавани, само и само БСП да бъде използвана, унижена и да отиде на избори с петно - още повече от президентската институция", коментира Георги Свиленски.

Той използва изказване на Илияна Йотова по повод основните задачи на служебния кабинет - "да върне стабилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури спрвянето с ковид-кризата".

"Държавата не е в нестабилност, за каквато президентската институция опитва да внушава на българското общество. Ясно стана при предаването на властта какво е направило редовното правителство, в какво състояние оставя държавата и какво трябва да свърши служебният кабинет. Внушенията, че в държавата има хаос и нестабилност, че едва ли не служебният кабинет трябва да възстановява някаква справедливост - кажете ми с уволнението на зам.-генералния директор на НКЖИ как точно се справя с борбата с Ковид кризата, как ще проведат честни и демократични избори, как точно ще възстановят стабилността в държавата", попита иронично Свиленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024