БСП се оплака от "медиен терор" заради сигнали за депутати без маски Снимка: © Булевард България

Депутатът от БСП Валери Жаблянов предприе атака срещу медиите, отразяващи дейността на Народното събрание, заради репортажите, в които се вижда нарушаване на заповедта за носене на маски в пленарната зала.

"Подборното снимане нанася морални щети върху народните представители. Тази медийна вакханалия подбива авторитета на Народното събрание. Настоявам да вземете всички мерки народните представители да бъдат предпазени от подобни посегателства", каза Жаблянов в обръщение от трибуната на парламента.

Репортажите от сряда показваха, че някои депутати изобщо не носят маски, а други ги държат на брадичката си, което прави ползването им напълно безсмислено.

Председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) отхвърли искането на опозиционния депутат, като призова всички депутати да дадат пример със спазването на мерките, като започнат от самите себе си.

Ден по-рано столичната РЗИ състави предписание за спазване на противоепидемичните мерки в сградата на Народното събрание, като задължи депутатите да носят маски. Препоръката за физическа дистанция все още не се спазва заради липсата на пространство в пленарната зала.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че "прошка няма да има за никого", ако не спазва правилата за намаляване на риска от Covid-19. Във вторник премиерът Бойко Борисов беше глобен заради влизането в Рилския манастир без маска. Както ГЕРБ, така и БСП са санкционирани заради организирането на масови партийни събрания, при които не са спазени елементарните противоепидемични правила.

В неделя стана ясно, че бившият депутат от БСП Янаки Стоилов се е разболял от Covid-19. Направени бяха тестове на ръководството на партията, участвали в последния пленум в присъствието на Стоилов, и на членовете на Столичната организация. Още трима души - включително общински съветници в СОС и депутат от левицата дадоха положителни проби за коронавирусна инфекция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024