Снимка: © Булевард България

Депутатът от БСП Валери Жаблянов предприе атака срещу медиите, отразяващи дейността на Народното събрание, заради репортажите, в които се вижда нарушаване на заповедта за носене на маски в пленарната зала. 

"Подборното снимане нанася морални щети върху народните представители. Тази медийна вакханалия подбива авторитета на Народното събрание. Настоявам да вземете всички мерки народните представители да бъдат предпазени от подобни посегателства", каза Жаблянов в обръщение от трибуната на парламента. 

Репортажите от сряда показваха, че някои депутати изобщо не носят маски, а други ги държат на брадичката си, което прави ползването им напълно безсмислено. 

Председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) отхвърли искането на опозиционния депутат, като призова всички депутати да дадат пример със спазването на мерките, като започнат от самите себе си.

Ден по-рано столичната РЗИ състави предписание за спазване на противоепидемичните мерки в сградата на Народното събрание, като задължи депутатите да носят маски. Препоръката за физическа дистанция все още не се спазва заради липсата на пространство в пленарната зала. 

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че "прошка няма да има за никого", ако не спазва правилата за намаляване на риска от Covid-19. Във вторник премиерът Бойко Борисов беше глобен заради влизането в Рилския манастир без маска. Както ГЕРБ, така и БСП са санкционирани заради организирането на масови партийни събрания, при които не са спазени елементарните противоепидемични правила. 

В неделя стана ясно, че бившият депутат от БСП Янаки Стоилов се е разболял от Covid-19. Направени бяха тестове на ръководството на партията, участвали в последния пленум в присъствието на Стоилов, и на членовете на Столичната организация. Още трима души - включително общински съветници в СОС и депутат от левицата дадоха положителни проби за коронавирусна инфекция. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба