БСП се скри от среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба Снимка: © Булевард България

Посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба в Комисията по външна политика в Народното събрание беше белязана от конфузното отсъствие на единствените двама представители на БСП в нея - Кристиан Вигенин и проф. Георги Михайлов.

Зам.-председателят на 47 НС Вигенин (бивш външен министър през 2013-2014 г.) се е появил с половинчасово закъснение на заседанието на комисията с Кулеба, а Михайлов е дошъл малко след него, съобщава журналистът Веселин Стойнев.

Това провокира обвинения срещу социалистите, че умишлено са бойкотирали срещата с украинския дипломат Но.1, който се намира в България от 19 април и вече проведе срещи с външния министър Теодора Генчовска, премиера Кирил Петков и президента Румен Радев.

Заседанието на комисията не се излъчва онлайн в сайта на парламента, но от снимките се вижда, че всички останали парламентарни групи присъстват на срещата - включително депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.

Както Кристиан Вигенин, така и Георги Михайлов присъстваха в пленарната зала при откриването на заседанието тази сутрин.

Тошко Йорданов и Виктория Василева (ИТН) също не бяха видени в комисията, но в същото време течеше дебат в пленарна зала за изплащането на забавените средтва за строителните фирми, по който Йорданов е вносител на проект. Министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е домакин на Кулеба, е представител на квотата на ИТН в кабинета.

Малко по-рано днес министърът на туризма Христо Проданов (БСП) си навлече сериозни критики заради двусмислените изказвания по адрес на украинските бежанци, които са настанени в хотели по силата на мярката за "временна закрила " от държавата.

"Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях, след което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда. Да си намерят квартира и да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора", беше коментарът му пред БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024