БСП ще върне третия мандат на 28 юли, след като ИТН бламира програмата им Снимка: © Булевард България

Ръководството на ПГ на БСП ще върне мандата на президента Румен Радев, без да предлага ново правителство.

Решението беше обявено от председателя на групата Георги Свиленски минути след като БСП, ДБ и ПП не успяха да съберат мнозинство за включване на общата си управленска програма в дневния ред на Народното събрание.

Срещу тях гласуваха както ИТН, така и ДПС и "Възраждане".

"Опасността, която предстои пред държавата от днес нататък, е отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещ парламент и правителство. По указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев - ИТН, ДПС и Възраждане саботираха и извадиха от програмата на парламента законодателната програма на БСП. Ясно стана на всички нас, че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС. Никой в България не трябва да има съмнение относно зависимостите между тези четири партии. Никой не трябва да се съмнява - вижте гласуванията им, те показват кой, с кого и как гласува. ГЕРБ с "Възраждане", ДПС с "Има такъв народ", каза Георги Свиленски.

Той потвърди, че БСП са планирали да издигнат Асен Василев за кандидат-премиер, ако парламентът беше дал подкрепа за точките от законодателната програма на партиите, участващи в преговорите за ново мнозинство.

"Стана ясно, че в този парламент няма антикорупционно мнозинство, а има представители, които искат да защитават тези, които искат да се възползват от корупцията", каза Свиленски.

Той обвини ИТН в лицемерно поведение и в липса на каквито и да е намерения за съставяне на работещ кабинет.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023