БСП-София брани с мистрия Паметника на Съветската армия

С дезинформация, гащеризони, мистрия за ремонт на потрошените плочи на Паментика на Съветската армия, атака срещу президента Румен Радев заради областния управител на София и благодарности към Столичната община - така от БСП-София решиха за закрият предизборната си кампания за изборите на 2 април.

Инициативата бе обявена преди ден като "начало на ремонта" на паментика, чиято плоча за благодарност на Съветската армия че счупена с чук от гражданин с мотив, че съдържа историческа неистина. Надписът твърди, че Съветската армия е освободителка, а първо тя през 1945 г. не съществува - тогава се нарича Червена армия, и второ - СССР обявява война на България, а не я освобождава от нищо в края на Втората световна война.

Социалистите, събрани през спорния монумент в центъра на София, нападнаха президента Румен Радев - заради това, че назначеният от служебното правителство областен управител на София се е опитал да "забрани" на социалистите да се съберат пред паметника и да го доближават - защото е опасен. Не е пожелал и да им позволи за започнат ремонтирането на плочата.

Оказа се обаче, че Столичната община - управлявана от Йорданка Фандъкова - не е възпрепятствала събитието на социалистите. Затова и получи специални благодарности от кандидат-депутата и заместник на лидерката Корнелия Нинова в последния парламент Георги Свиленски.

Свиленки изрецитира част от предизборния репертоар на БСП пред събралите се хора с червени знамена - като се започне от класическата дезинформация как България можела да бъде въвлечена във войната в Украйна и да праща войници, през обяснение как "джендър идеология" - термин, който в света на науката не съществува - превзема училищата, до твърдения как се подменя историята.

Речта му спорадично бе прекъсвана от възгласи "Червени боклуци" и антикомунистически песни от група граждани, които настояват Паметника на Съветската армия да бъде демонтиран и премахнат от центъра на столицата. Полиция бдеше двете групи да няма досег една с друга.

След години наред подминаване на темата от управляващите в София, преди месец Столичният общински съвет одобни - близо три години след внасянето му - решението за демонтаж на паментика и пращането му в Музея на социалистическото изкуство. Местната власт не може да направи това сама - монументът е върху общинска земя, но самият той е държавна собственост. Областният управител може да деактува паметника и да го дари на общината - това е вариантът тя да се разпорежда сама с него. В противен случай дали ще го има този монумент още дърго или не - зависи от правителството, каквото и да е то.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023