БСП-София брани с мистрия Паметника на Съветската армия

С дезинформация, гащеризони, мистрия за ремонт на потрошените плочи на Паментика на Съветската армия, атака срещу президента Румен Радев заради областния управител на София и благодарности към Столичната община - така от БСП-София решиха за закрият предизборната си кампания за изборите на 2 април.

Инициативата бе обявена преди ден като "начало на ремонта" на паментика, чиято плоча за благодарност на Съветската армия че счупена с чук от гражданин с мотив, че съдържа историческа неистина. Надписът твърди, че Съветската армия е освободителка, а първо тя през 1945 г. не съществува - тогава се нарича Червена армия, и второ - СССР обявява война на България, а не я освобождава от нищо в края на Втората световна война.

Социалистите, събрани през спорния монумент в центъра на София, нападнаха президента Румен Радев - заради това, че назначеният от служебното правителство областен управител на София се е опитал да "забрани" на социалистите да се съберат пред паметника и да го доближават - защото е опасен. Не е пожелал и да им позволи за започнат ремонтирането на плочата.

Оказа се обаче, че Столичната община - управлявана от Йорданка Фандъкова - не е възпрепятствала събитието на социалистите. Затова и получи специални благодарности от кандидат-депутата и заместник на лидерката Корнелия Нинова в последния парламент Георги Свиленски.

Свиленки изрецитира част от предизборния репертоар на БСП пред събралите се хора с червени знамена - като се започне от класическата дезинформация как България можела да бъде въвлечена във войната в Украйна и да праща войници, през обяснение как "джендър идеология" - термин, който в света на науката не съществува - превзема училищата, до твърдения как се подменя историята.

Речта му спорадично бе прекъсвана от възгласи "Червени боклуци" и антикомунистически песни от група граждани, които настояват Паметника на Съветската армия да бъде демонтиран и премахнат от центъра на столицата. Полиция бдеше двете групи да няма досег една с друга.

След години наред подминаване на темата от управляващите в София, преди месец Столичният общински съвет одобни - близо три години след внасянето му - решението за демонтаж на паментика и пращането му в Музея на социалистическото изкуство. Местната власт не може да направи това сама - монументът е върху общинска земя, но самият той е държавна собственост. Областният управител може да деактува паметника и да го дари на общината - това е вариантът тя да се разпорежда сама с него. В противен случай дали ще го има този монумент още дърго или не - зависи от правителството, каквото и да е то.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024