Снимка: © Нова ТВ

В края на март ще има корекция на данните за поскъпването на газа, обяви председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски – ден след като държавният газов оператор предложи 58% поскъпване на синьото гориво от април.

„Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индекса на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска”, каза Топчийски пред Нова ТВ.

Вчера от „Булгаргаз“ обявиха, че заради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските борси. Сега цената за един мегаватчас у нас е 113,73 лева. Ако КЕВР одобри близо 60-процентово увеличение, тя ще нарасне до 179,36 лева без такси и налози.

„До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме“, каза Топчийски.

В отговор на въпроса как евентуално увеличение с 58 на сто ще се отрази на цената на парното, той заяви: „За потребителите на "Топлофикация" има моратуриум до 31 март. Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното. Мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по-нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон“.

Според него няма място за притеснения около преговорите за нов договор с „Газпром“. В „идеалния вариант“ те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет.

"Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори”, обясни Топчийски.

Междувременно стана ясно, че "Булгартрансгаз" е обявил две поръчки за разширението на газохранилището в Чирен. Компанията управлява сегашното съоръжение за нагнетяване и добив на газовите запаси на страната.

Едната поръчка е за доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на допълнителните наземни съоръжения, които ще позволят увеличаване на капацитета на газохранилището. Тя е за 300 млн. лв. без ДДС и оферти за изпълнението ѝ ще се приемат до 20 април.

Втората е за изработване на инвестиицонен проект за построяване на газопровод, който да свърза хранилището със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в близост до козлодуйското село Бутан. Тази обществена поръчка е за 820 хил. лв. без ДДС и предложения за участие се набират до 8 април.

Намеренията са новите съоръжения да влязат в експлоатация през юли 2024 г. и да може едновременно да се нагнетява и да се добива газ от запасите, докато в момента се прави само едното или само другото, пише "Медиапул". Ще стане възможно дневно да се ползват по 8-10 млн. куб. м от резервите при сегашни 4.7 млн. куб. м дневно.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори