"Булгаргаз" получи отсрочка от 2,5 г. за връщане на заема от държавата

"Булгаргаз" ще започне да погасява отпуснатия през август заем от правителството в размер на 800 млн. лв. едва през 2025 г.

Това стана ясно от решение на служебния кабинет от последното му заседание, на което е одобрено допълнително споразумение към договора между Министерство на енергетиката и държавното газово дружество за предоставения заем.

В правителствената информационна система е публикуван и погасителният план, от който разбираме, че "Булгаргаз" е получил заема при 2% лихва, която обаче започва да се начислява от началото на 2024 г.

Оттогава дружеството ще заплаща по около 1 млн. лв. месечна вноска за покриване на лихвите, а от март до август 2025 г. предстои да върне и главницата с по 133 млн. лв. равни месечни вноски.

Заемът от 800 млн. лв. бе отпуснат в средата на август, за да може дружеството да плаща доставките на газ, но то се оказа с финансови затруднения основно заради огромните задължения на "Топлофикация София".

В четвъртък изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви в ефира на bTV, че дружеството ще търси нов държавен заем към отпуснатите вече 800 млн. лв.

Според Златева дружеството е било с лошо планирани финанси, тъй като в момента са се струпали около 500 млн. лв. авансови плащания, които ще се възвърнат едва през зимата по време на отоплителния сезон. Освен това е намаляла събираемостта на вземанията както от топлофикациите, така и от бизнеса.

Златева каза още, че допълнителен заем е необходим, тъй като "Булгаргаз" ще участва през октомври на годишния търг за запазване на слотове за разтоварване на втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса за 2023 година.

"Това, което ние ще направим като дружество, е да участваме на годишния търг през октомври за слотове за 2023, за да може да осигурим възможността за разтоварване и за регазификация, след което ще поканим и фирми доставчици на природен газ да изберем и да сключим договор до края на 2023", допълни Златева.

По думите ѝ една дружеството е направило проверка и на Ревитуса нямало свободни слотове за ноември и декември. Това била причината и да се откажат останалите 5 от общо 7 танкера с втечнен газ, договорени от кабинета "Петков".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024