"Булгаргаз" получи отсрочка от 2,5 г. за връщане на заема от държавата

"Булгаргаз" ще започне да погасява отпуснатия през август заем от правителството в размер на 800 млн. лв. едва през 2025 г.

Това стана ясно от решение на служебния кабинет от последното му заседание, на което е одобрено допълнително споразумение към договора между Министерство на енергетиката и държавното газово дружество за предоставения заем.

В правителствената информационна система е публикуван и погасителният план, от който разбираме, че "Булгаргаз" е получил заема при 2% лихва, която обаче започва да се начислява от началото на 2024 г.

Оттогава дружеството ще заплаща по около 1 млн. лв. месечна вноска за покриване на лихвите, а от март до август 2025 г. предстои да върне и главницата с по 133 млн. лв. равни месечни вноски.

Заемът от 800 млн. лв. бе отпуснат в средата на август, за да може дружеството да плаща доставките на газ, но то се оказа с финансови затруднения основно заради огромните задължения на "Топлофикация София".

В четвъртък изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви в ефира на bTV, че дружеството ще търси нов държавен заем към отпуснатите вече 800 млн. лв.

Според Златева дружеството е било с лошо планирани финанси, тъй като в момента са се струпали около 500 млн. лв. авансови плащания, които ще се възвърнат едва през зимата по време на отоплителния сезон. Освен това е намаляла събираемостта на вземанията както от топлофикациите, така и от бизнеса.

Златева каза още, че допълнителен заем е необходим, тъй като "Булгаргаз" ще участва през октомври на годишния търг за запазване на слотове за разтоварване на втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса за 2023 година.

"Това, което ние ще направим като дружество, е да участваме на годишния търг през октомври за слотове за 2023, за да може да осигурим възможността за разтоварване и за регазификация, след което ще поканим и фирми доставчици на природен газ да изберем и да сключим договор до края на 2023", допълни Златева.

По думите ѝ една дружеството е направило проверка и на Ревитуса нямало свободни слотове за ноември и декември. Това била причината и да се откажат останалите 5 от общо 7 танкера с втечнен газ, договорени от кабинета "Петков".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024