"Булгаргаз" ще внесе предложение за поевтиняване на газа с "поне 12-13%" Снимка: © NOVA

„Булгаргаз“ ще внесе във вторник (11 януари) предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа с „поне 12-13%“ през февруари. Това заяви изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов пред Нова ТВ.

„Ще внесем заявление и ще прогнозираме намаление, което ще стане ясно утре сутринта. При всички положения ще предложим намаление с поне 12-13%“, обяви той.

За януари „Булгаргаз“ предложи на КЕВР цената на газа да се повиши с цели 30% и комисията прие, което предизвика остра реакция от страна на властта и обвинения в саботаж. Кирил Петков поиска и смяна на шефа на Комисията Иван Иванов, който от около 2 г. е с изтекъл мандат.

Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт

Според Павлов „Булгаргаз“ прави „всичко възможно за газ на най-ниска цена“. „Мога само да успокоя гражданите, индустрията и битовите потребители. Енергията идва от чужбина и е на борсови цени, следва се изцяло наредбата за ценообразуане, не може да избягаме и да фалшифицираме нищо“, каза той.

Шефът на държавната компания отказа да отговори конкретно на въпроса дали е в комуникация с правителството на Кирил Петков относно всяко решение за повишаване или намаляване цената на газа. Каза само, че „съгласно Закона за енергетиката, чл. 36, ние даваме прогноза за цената на природния газ за месец напред“.

„На 31 декември изпратихме писмо до Министерствто на енергетиката и до МС, в което упоменахме каква се очаква да е цената за февруари и март и каква ще е ликвидната дупка, която ще се появи след мораториума“, добави Павлов.

Той отхвърли тезата, че цените на енергията нямаше да са толкова високи, ако България беше осигурила още количество газ от Азербайджан. „Договорът с азерската компания предвижда доставката да се установи само на газовата връзка, а ние нямаме изграден интерконектор. Ние нямаме друго място, но след тежки преговори и с изрично съгласие от доставчика ползваме друга тръба. Те нямат задължение да доставят на този тръбопровод. Някой може ли да задължи „Газпром“ да докара газ през Украйна?“, попита директорът.

Той нарече „измислица“ твърденията, че „Булгаргаз“ изнася газ за Румъния от хранилището в Чирен, вместо количествата да бъдат предоставени на регулирания пазар у нас. Вчера в своя позиция компанията обяви, че казаното от енергийния министър Александър Николов (който започна проверка) „не отговаря на истината“.

„Булгаргаз“ няма лицензи за търговия в Румъния. През друга фирма? Ние не можем да знаем“, каза Николай Павлов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024