Снимка: © NOVA

„Булгаргаз“ ще внесе във вторник (11 януари) предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа с „поне 12-13%“ през февруари. Това заяви изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов пред Нова ТВ.

„Ще внесем заявление и ще прогнозираме намаление, което ще стане ясно утре сутринта. При всички положения ще предложим намаление с поне 12-13%“, обяви той.

За януари „Булгаргаз“ предложи на КЕВР цената на газа да се повиши с цели 30% и комисията прие, което предизвика остра реакция от страна на властта и обвинения в саботаж. Кирил Петков поиска и смяна на шефа на Комисията Иван Иванов, който от около 2 г. е с изтекъл мандат.

Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт

Според Павлов „Булгаргаз“ прави „всичко възможно за газ на най-ниска цена“. „Мога само да успокоя гражданите, индустрията и битовите потребители. Енергията идва от чужбина и е на борсови цени, следва се изцяло наредбата за ценообразуане, не може да избягаме и да фалшифицираме нищо“, каза той.

Шефът на държавната компания отказа да отговори конкретно на въпроса дали е в комуникация с правителството на Кирил Петков относно всяко решение за повишаване или намаляване цената на газа. Каза само, че „съгласно Закона за енергетиката, чл. 36, ние даваме прогноза за цената на природния газ за месец напред“.

„На 31 декември изпратихме писмо до Министерствто на енергетиката и до МС, в което упоменахме каква се очаква да е цената за февруари и март и каква ще е ликвидната дупка, която ще се появи след мораториума“, добави Павлов.

Той отхвърли тезата, че цените на енергията нямаше да са толкова високи, ако България беше осигурила още количество газ от Азербайджан. „Договорът с азерската компания предвижда доставката да се установи само на газовата връзка, а ние нямаме изграден интерконектор. Ние нямаме друго място, но след тежки преговори и с изрично съгласие от доставчика ползваме друга тръба. Те нямат задължение да доставят на този тръбопровод. Някой може ли да задължи „Газпром“ да докара газ през Украйна?“, попита директорът.

Той нарече „измислица“ твърденията, че „Булгаргаз“ изнася газ за Румъния от хранилището в Чирен, вместо количествата да бъдат предоставени на регулирания пазар у нас. Вчера в своя позиция компанията обяви, че казаното от енергийния министър Александър Николов (който започна проверка) „не отговаря на истината“.

„Булгаргаз“ няма лицензи за търговия в Румъния. През друга фирма? Ние не можем да знаем“, каза Николай Павлов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията