"Булгартабак": История на разрухата, която можеше да е история на успеха Снимка: © Bulgartabac

"Историята на приватизацията на "Булгартабак" можеше да бъде история на успеха, но всъщност е история на разрухата. На теория ДПС се е грижило за своите избиратели и тютюнопроизводители, на практика се е грижило за един човек и той е Пеевски" - това казва председателят на "Да България" Христо Иванов в поредната серия от разследванията си.

Иванов показва остатъците от някогашното най-голямо предприятие за производство на цигари в България - складове в село Айдарово, които са пълни с изоставените стари будки за продажба на вестници, цигари и лотарийни билети на "Лафка". Компанията-собственик, която беше част от холдинга на Булгартабак, фалира през февруари 2020 г.

Складовете с "лафките" са под охраната на "Ипон 1" ООД - фирмата, основана от Бойко Борисов през 1991 след първото му напускане от системата на МВР.

По данните на Иванов: от приватизацията на "Булгартабак" през 2011 г. досега наетите работници са намалели от 2000 на едва 68 души.

"Иван Гешев твърди, че проверява всички спорни приватизационни сделки. Ще му помогнем с факти за една такава, чиято давност все още не е изтекла", казва той.

През 2021 г. изтича десетгодишният срок по приватизационния договор, в който инвеститорът би трябвало да поддържа предмета на дейност и да изпълнява социални ангажименти към държавата.

Това са част от условията в методиката, одобрена от тогавашните ръководители на Агенцията за приватизация - Юлия Ненкова и Емил Караниколов. В момента Ненкова е председател на Комисията за защита на конкуренцията. Караниколов беше министър на икономиката от 2017 до юли 2020 г., когато Бойко Борисов поиска оставката му заради щетите, които ГЕРБ търпи около съмненията за връзки на трима членове на кабинета с Делян Пеевски.

Още през 2017 г. фабриката на Булгартабак в София е затворена и разрушена. Производството на цигарите от някогашните марки на компанията не се случва в България. Новият собственик на марките е "Бритиш Американ Тобако" - световният гигант, който проявява интерес към придобиването на българското дружество още от 2004 г.

Тогава BAT е готова да плати 2,5 пъти повече от цената, която е постигната при продажбата му през 2011 г. на неизвестната австрийска компания "БТ инвест ГМБХ". Сделката с инветситора е почти финализирана в мандата на Лидия Шулева като министър на икономиката. В последния момент настъпва необясним провал заради бламирането на преговорния екип от страна на ДПС. Скандалът едва не води до свалянето на правителството на Симеон Сакскобургготски месеци преди подписването на договора за членство на България в ЕС.

Преговорите с BAT текат до края на 2004 г., като малко преди Коледа е подписан протокол с окончателните параметри по сделката. Договорената цена на продажба е 250 млн. евро.

"В този момент пристигна факс от Москва, в който се казваше, че неизвестна руска фирма проявява интерес за закупуване на „Бургатабак” и че ние трябва да започнем преговори с тях, като те ще дадат по-добри условия от тези, които сме постигнали. Изпратих човек от търговското ни представителство в Москва, бяха складове в покрайнините на Москва. В търговските регистри не открихме въпросната мистериозна фирма”, разказва Лидия Шулева през 2017 г.

Един месец след получаването на факса в София ДПС публично обявява, че оттегля подкрепата си за приватизацията на "Булгартабак"; Шулева подава оставка пред Сакскобургготски на следващия ден. Вместо да защити вицепремиера си, той моли за време, за да преговаря с ДПС.

Опозицията обаче пресира НДСВ в Народното събрание с искане за изслушване по казуса. Няколко заседания са провалени заради липса на кворум. Неуспешният петъчен парламентарен контрол е формалният повод за атаката срещу Огнян Герджиков.

Под искането за отстраняването на Герджиков стоят подписите на всички опозиционни сили плюс този на Емил Кошлуков от ПГ на "Новото време" - група от отцепили се бивши депутати на НДСВ. В "Новото време" влизат още Борислав Цеков, Мирослав Севлиевски, Ралица Агайн, Юлияна Дончева, и др.

Със 119 гласа "за" и 114 гласа "против" свалянето на Огнян Герджиков е факт. Унизителният епизод е последван от промяна в състава на правителството.

На 23 февруари енергийният министър Милко Ковачев оглавява Министерството на икономиката на мястото на Лидия Шулева. Неговият ресор изненадващо се поема от Мирослав Севлиевски (завършил география и туризъм в СУ) - цената на бъдещата подкрепа на "Новото време". ДПС сменя своя човек в Министерството на земеделието - Нихат Кабил става министър на мястото на Мехмед Дикме.

"Ръцете на Сакскобургготски бяха извивани, защото залогът беше подписването на Договора за присъединяване към ЕС (подписан три месеца по-късно, б.р.). За мен беше ясно, че сделката с „Булгартабак” е бламирана", казва по-късно Шулева.

Приватизацията на "Булгартабак" се осъществява едва през 2011 г., на цена от 100 млн. евро, а купувачът е "БТ инвест ГМБХ".

"Зад нея строи руската ВТБ, за която става ясно с течение на времето, че е само финансова фасада. През 2011 "Булгартабак" е приватизиран от някаква неизвестна куха структура, фасадна офшорна конструкция. БТ Холдинг става платформа, към която Пеевски насочва компании, свързани с дейността му - Лакрима, Юрий Гагарин, Лафка, Техномаркет. Всичко това вече е извадено от холдинга. но междувременно ББР е отпуснала заеми в размер на 150 млн. лв. Вместо приватизация има наливане на пари към приватизатора", казва Христо Иванов във видеото.

Депутатът от ДПС стана официален акционер в холдинга през 2015 г. Христо Иванов обаче напомня твърдението на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев (който чака екстрадиция от Сърбия от 2014 г. насам, докато в България тече дело за фалита на банката), че "с Пеевски са приватизирали Булгартабак". Иванов говори и за "множество фирмени и персонални връзки с лица от орбитата на Пеевски".

Клипът му завършва с напомнянето към Борисов, че "ГЕРБ дойде на власт уж за да се бори с този модел".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024