"Булсатком" спря излъчването на прокремълския канал Russia Today

В знак на подкрепа към украинския народ и осъждане на руската агресия, днес "Булсатком" прекратява разпространението на спонсорирания от руската държава канал Russia Today (RT). Новината съобщи изпълнителният директор на оператора Станислав Георгиев.

"Булсатком" е първият доставчик на сателитна цифрова телевизия в България, най-големият оператор на платена телевизия в страната и един от трите най-значими играчи на пазара на фиксиран достъп до интернет. Георгиев е избран за главен изпълнителен директор на "Булсатком" в началото на 2020 г.

На 17 февруари министерството на културата и информационната политика на Украйна вписа в черния списък на лицата, застрашаващи националната сигурност на страната, руския телевизионен водещ и генерален директор на Russia Today Дмитрий Кисельов.

Включването на Кисельов е по предложение Националния съвет на Украйна за телевизия и радио. Още през 2014 г. по време на кризата с Крим, Дмитрий Кисельов беше включен и в черния списък на Европейския съюз заради свои изказвания. Впоследствие той опита да оспори санкциите по съдебен път, като заведе дело през 2015 г., но Съдът на Европейския съюз отхвърли иска му.

През лятото на 2020 година Литва и Латвия забраниха излъчванията на държавния руски телевизионен канал Russia Today (RT) на базата на решение техните радио-телевизионни регулатори.

В началото на тази години лицензът на RT за излъчване в Германия на немски беше отнет.

Вчера правителството на Великобритания поиска от медийния надзорен орган Ofcom да прегледа предаванията на новинарския канал Russia Today. Секретарят по културата Надин Дорис сезира Ofcom с аргумента, че каналът "очевидно е част от глобалната кампания за дезинформация на Русия" по време на кризата в Украйна.

„От съществено значение е Обединеното кралство да гледа да ограничи способността на Русия да разпространява своята пропаганда у дома“, каза тя.

Днес и националният съвет за радио и телевизия в Полша излезе с решение за премахване на руските телевизионни канали, включително спонсорирания от Кремъл Russia Today.

„Националният съвет за излъчване прие резолюция за премахване на руски канали, включително Russia Today, от регистъра на телевизионните канали“, написа Януш Цешински, правителствен комисар по киберсигурността, в Туитър в четвъртък следобед.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023