Бундестагът одобри изпращането на тежко въоръжение за Украйна Снимка: © Getty Images

С 586 гласа "за" и 100 "против" германският Бундестаг прие решение, с което подкрепя изпращането на "ефективни, дори тежки оръжия и комплексни системи" от Германия към Украйна.

Срещу решението са гласували само депутатите от националистическата "Алтернатива за Германия" и "Левите". Предложението е подкрепено както от управляващата коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи, така и от опозиционния ХДС/ХСС.

Износът на оръжия ще трябва да бъде обсъден в близко сътрудничество с партньорите от НАТО, а в най-скоро време ще бъде внесен законопроект за създаване на специален фонд в Бундесвера за засилване на отбранителните способности.

Това е поредният сигнал на политическия елит в Германия за преразглеждане на досегашната дългогодишна външнополитическа линия на страната, която не допускаше предоставяне на въоръжение на съперници на Русия.

Председателят на групата на "Зелените" в германския парламент Брита Хаселман защитава решението за военни доставки като балансиран ход. "От една страна, не бива да ставаме част от войната, но от друга страна, не можем да оставим Украйна беззащитна срещу агресора Путин", казва тя.

Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт вече обяви, че страната може да достави мобилни зенитни установки Gepard за нуждите на украинската армия, като към тях ще бъдат предоставени и големи количества снаряди.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц критикува канцлера Олаф Шолц за това, че избягва казуса с военните доставки за Украйна от седмици. Мерц отдаде това колебание не на предпазливост, а на "нарочно отлагане и страх".

AfD, от своя страна, обвиниха поддържниците на решението в това, че то може да се разчете като "обявяване на война" срещу Русия.

"В интерес на Германия е да поддържа добри отношения с двете държави в бъдеще - политически, икономически и културни", казва ръководителят на групата на AfD Тино Чрупала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024