"Буре мечката" не заслужава присмех, а дълбоко уважение: Истинската история зад една снимка във Facebook

Колко голяма е крачката между грубата подигравка и човешката емпатия? Съвсем малка, както се оказва в случая с Божан Панов и неговото семейство.

Всичко започва от публикация в патриотичната група "Ние българите" във Facebook - снимка на паметника на Боримечката в Клисура, чието описание има явна грешка. Името на героя от Априлското въстание, пресъздаден в "Под игото" на Вазов, е изписано "Буре мечката", което предизвиква иронични реакции сред коментиращите.

Това, което те не подозират - и еднопосочната комуникация на Facebook не предполага да знаят - е, че момчето, публикувало снимката, не е "жертва" на образователната система, а е родено със Синдрома на Даун.

Самият факт, че умее да използва социалната мрежа, да чете, да пише и да говори, е "изключително негово постижение, постигнато с огромен труд - негов и на близките му, както и на невероятния му борчески характер".

Думите са на бащата на Божан - Чавдар Панов, чийто разказ за изпитанията на младото момче и за "илюзията, наречена социална мрежа", както той пише, трогна хиляди българи във Facebook.

Чавдар Панов разказва как публикацията на сина му се разпространява "като горски пожар" заради надписа за "Буре мечката": "Валят коментари, има обидни, има насмешливи, има по адрес на образованието ни и т.н.".

"Само че преди две седмици срещнахме в един супермаркет жена със Синдром на Даун на 47 години, която беше придружавана от родителите си и те бяха възхитени, че Божан говори. Но той не само говори, ами е в компютърен клуб в елитната гимназия, където учи. Напук на синдрома, на диабета, на сърдечната операция, на Хашимотото. Играе на доста добро ниво шах. Чете от малък, пише от малък, е, бърка често "г" и "к", "д" и "т", както видно и цели думи. И знае отлично кой е Боримечката или Буре мечката, ако щете. На паметника в Клисура сме ходили няколко пъти. При това е най-големият патриот в семейството", пише бащата.

Необичайните комбинации от думи са нещо, което момчето често прави - но смисълът невинаги е грешен: "Онзи ден мивката се беше запушила и като дойде от банята каза, че мивката е пълноводна. На мен ми се видя красиво. И Буре мечката ми се вижда красиво", пише Панов.

Когато синът му е създал свой профил във Facebook, първоначално родителите му са били против - "но кой ни пита". Сега се колебаят дали да не го спрат, за да не бъде тормозен. Но технологиите не са просто хоби за Божан - те са важни за поддържането на здравето му.

"Да остане без телефон не може да става и дума - той му чете сензора за кръвна захар. И когато се наложи да пие захарна вода в час му пишем по Viber", обяснява Панов.

"Това, което хората, които споделят тази смешка не разбират, е че споделят истинско постижение на вече пълнолетно дете със Синдром на Даун, което, разбира се, винаги ще си остане дете. Това, което те мислят, че е неграмотност е изключително негово постижение, постигнато с огромен труд - негов и на близките му, както и на невероятния му борчески характер. Почти като на Буре мечката. Никоя от двете му баби например не може да създаде публикация във фейса. Но е и също толкова постижение на образованието ни, което днес също отнася обиди", казва бащата.

Публикацията на Чавдар Панов е последвана от близо 5000 харесвания и над 2400 споделяния във Facebook. Всички хора, до които е стигнала историята на Божан, реагират с разбиране, смирение, възхищения към семейството и благодарност за това, че бащата е описал каква е истината зад снимката с "Буре мечката".

Синдромът на Даун е състояние, при което детето се ражда с допълнителен хромозом, а това се отразява върху развитието на тялото и мозъка му. Според публично достъпна информация - в България се раждат около 100 бебета с Даун всяка година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023