Снимка: © Pixabay

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди, че Бургас е заплашен от воден режим. По думите му - градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца, което е недостатъчно.

Ако не управляваме Камчия по друг начин, цялото Черноморие ще има проблем. За Бургас проблемът си стои - има вода за 5 месеца, а трябва да е за 15. За Бургас трябва да положим изключителни усилия”, каза Димитров пред NOVA.

Той се е заел да изготви баланса на язовирите за следващата година и подчерта, че някои от тях не се пълнят от години заради слабите валежи, а само се източват. „Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”, обясни той и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и "баланс, на който да стъпи".

Димитров дълго време говореше за водна криза в източната част на страната. Днес стана ясно, че премиерът Борисов е приел варианта му: Варна да се включи към язовир "Цонево" (сега градът черпи от "Камчия" и девненските извори); Бургас да се захранва от язовирите "Ахелой" и "Порой" (сега - от "Камчия"). Това ще гарантира количествата в "Камчия", който е от национално значение, съобщи "Сега".

Това обаче означава, че ще има доста ремонтни дейности. "Ахелой" и "Порой", които са с оскъдни количества в момента, се ползват за напояване, а "Цонево" - от заводите в Девня. Другото интересно е, "Цонево" дълги години имаше резервна функция за питейната вода на Варна, но около 2017 г. тя бе премахната.

„Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", каза Димитров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция