Бургас е заплашен от воден режим: "Политическата обстановка е като язовирите" Снимка: © Pixabay

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди, че Бургас е заплашен от воден режим. По думите му - градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца, което е недостатъчно.

Ако не управляваме Камчия по друг начин, цялото Черноморие ще има проблем. За Бургас проблемът си стои - има вода за 5 месеца, а трябва да е за 15. За Бургас трябва да положим изключителни усилия”, каза Димитров пред NOVA.

Той се е заел да изготви баланса на язовирите за следващата година и подчерта, че някои от тях не се пълнят от години заради слабите валежи, а само се източват. „Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”, обясни той и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и "баланс, на който да стъпи".

Димитров дълго време говореше за водна криза в източната част на страната. Днес стана ясно, че премиерът Борисов е приел варианта му: Варна да се включи към язовир "Цонево" (сега градът черпи от "Камчия" и девненските извори); Бургас да се захранва от язовирите "Ахелой" и "Порой" (сега - от "Камчия"). Това ще гарантира количествата в "Камчия", който е от национално значение, съобщи "Сега".

Това обаче означава, че ще има доста ремонтни дейности. "Ахелой" и "Порой", които са с оскъдни количества в момента, се ползват за напояване, а "Цонево" - от заводите в Девня. Другото интересно е, "Цонево" дълги години имаше резервна функция за питейната вода на Варна, но около 2017 г. тя бе премахната.

„Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", каза Димитров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024