Бутане на куфар и хвърляне на торба с пране: Колоездачи под карантина измислиха метод за тренировка Снимка: © Getty Images

Новият коронавирус се разпространи из всички континенти и се превърна в голяма заплаха, а мнозина са под карантина в болници или у дома. Как може да поддържате формата си, ако се намирате в изолация и нямате право да излизате навън? Професионалните колоездачи Нейтън Хаас и Атилио Вивиани измислиха перфектен нов метод по време на задържането им под карантина в Обединените арабски емирства, предизвикало редица противоречия.

30-годишният австралиец Хаас и седем години по-младият му италиански съотборник са двама от няколкото състезатели, които все още не са пуснати от хотела си. Обиколката на ОАЕ завърши на 29 февруари, но колоездачите от френския отбор Cofidis, както и колегите им от Groupama-FDJ, тимът на Обединените арабски емирства и руския Gazprom все още чакат резултати от втори тест за новия коронавирус.

Колоездачите на Cofidis са държани под карантина „против тяхната воля“ и към тях се отнасят като „към жертви на чумата“, каза президентът на отбора Тиери Виту, цитиран от BBC.

Нейтън Хаас и Атилио Вивиани нямат избор. Сезонът е дълъг, а състезанията вече преминаха в Белгия, после предстои трофеят на Умаг в Хърватия, а след това идва и Обиколката на Тайван. И въпреки че са част от топ отбор в професионалното колоездене, те не могат да продължат с надпреварите към този момент.

Процесът на тренировки при атлетите в този спорт е много важен. Всичко опира до ритъма, вътрешния баланс, концентрацията и спокойствието. А когато тези компоненти са нарушени, става наистина трудно. Австралиецът и италианецът обаче измислиха перфектен метод да тренират, докато са под карантина, и го споделиха чрез видео в YouTube.

Загрявката на Хаас и Вивиани е „избутване на куфар“ в коридора на хотела. Следва прескачане на куфар, а после веднага идва ред на тренировката за спринт. И понеже нямат необходимото пространство, двамата лягат един срещу друг, опират ходилата си и извършват движение на въртене на педали, за да не загубят чувството към велосипеда.

Нейтън Хаас залага и на тренировка за гръдни мускули, избутвайки куфара си с ръце, докато е легнал на земята. Тежести не са нужни – Вивиани се качва на гърба на австралиеца, а той започва да прави клекове. Важна част от тренировката са спринтовете в коридора и челната стойка на стената.

Във видеото следва забавната поредица от упражнения, в която фигурира хвърляне на торба за пране, фризби с поднос от услугата „руум сървис“, както и бягане с препятствия, като отделните високи летви са няколко куфара.

Кардиото е важно, но концентрацията се запазва чрез по-технически дисциплини като боулинг. Хаас и Вивиани нареждат пластмасови бутилки и ги целят с малка топка. А докато си правят кафе, скачат върху леглото.

Как се стигна до карантината?

Всичко започна, тъй като преди последните два етапа на състезанието имаше съмнения за два случая на COVID-19 сред участниците. Затова всички дадоха проби и тези два кръга бяха официално отменени.

В събота организаторите на Обиколката на ОАЕ казаха, че всички 167 души, които са били под карантина, са дали негативни проби. Сред тях са четирикратният шампион от „Тур дьо Франс“ Крис Фрум и Адам Йейтс. Всички, освен състезателите от гореизброените четири тима, са си тръгнали от страната. Останалите се оплакват от лошо отношение, тъй като е трябвало да дават още една проба.

„Мисля, че тази ситуация наистина не е нормална“, каза президентът на Cofidis. „Задържани сме против волята си на място, което не сме си избрали ние самите, и то за неопределено време. Ще бъде страхотно, ако медиите помогнат в нашата ситуация, просто за да окажат напрежение там, където е нужно“.

Пред какво отношение се изправят колоездачите?

Тиери Виту разказва пред BBC, че когато някой от отбора засече в коридора друг настанен в хотела, човекът моментално се втурва да бяга. „Държат се с нас като с жертви на чума, стаите ни не са оправени, откакто пристигнахме пет дни по-рано. Трябва да ходим до асансьора, където има количка и да си взимаме сами чаршафи, сапун и кърпи“.

За някои, като Хаас и Вивиани, ситуацията може да се преживее. За сруги обаче положението е по-тежко.

Управленското тяло на световното колоездене UCI излезе с официално изявление, в което съобщава, че от организацията директно са се свързали с властите в Обединените арабски емирства и се надяват, че „колоездачите и екипите им ще могат да напуснат страната днес“.

Спортният директор на Cofidis Роберто Дамиани също не спести критиките си. Той заплаши, че ще излезе на гладна стачка, ако карантината не приключи скоро.

Според Нейтън Хаас действията на медицинските екипи в ОАЕ представляват „олелия за нищо“. Той смята, че нещата по този начин ще излязат извън контрол, що се отнася до представянето му през сезона. Австралиецът е един от най-добрите състезатели в началните обиколки от кампанията, които текат в момента.

„От професонална гледна точка, нашият отбор наистина е наранен, защото сме поставени в губеща позиция спрямо други тимове“, каза бившият шампион в Обиколката на Великобритания.

„Изминаха пет-шест дни, през които не ни бе позволено да се докоснем до велосипед. Това вече е достатъчно време, че да провали целия процес“.

„Ситуацията е странна. Не получаваме никаква информация и това е най-разочароващата част от цялото преживяване. Следиш новините за собствената си история от медиите, вместо някой от хотела да ти обясни какво се случва“, споделя разочарованият колоездач на Cofidis.

Из целия хотел има разположена охрана и всички врати са заключени. На етажа, на който са настанени колоездачите, е имало няколко случая със съмнения за новия коронавирус.

„Иронията беше, че всеки на този етаж, а именно състезателите на три от 18-те отбора в състезанието, всъщност вечеряхме заедно в първите три дни от карантината. Споделяхме една трапезария и едни и същи пространства“, каза Хаас.

Всички колоездачи и хора от екипите им, които са имали контакт с останалите под карантина състезатели, са напуснали страната .

„Голям късмет е, че всеки на четвъртия етаж е с негативна проба, но ако се загледате в протокола, трябва да признаете, че процесът не е извършен много добре, защото е можело да има 600 потенциални заразени, пътуващи навсякъде по света“, каза Нейтън Хаас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024