Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

Един от най-абсурдните съдебни процеси в Русия след началото на войната - с обвинение срещу самотен баща заради рисунка на 13-годишното му дете - приключи с осъдителна присъда, която обаче няма как да бъде изпълнена.

53-годишният подсъдим Алексей Москальов, чиято дъщеря Маша беше отнета и въдворена в социална институция през март, е избягал от домашен арест малко преди последното съдебно заседание.

Междувременно съдиите прочетоха присъдата му: 2 години затвор за "дискредитация на армията".

Казусът с Москальов, който отглежда сам детето си, провокира много сериозни критики срещу руските власти заради безумната саморазправа с едно обикновено семейство.

Всичко започва през април 2022 г. - два месеца след руската инвазия - заради една ученическа рисунка на Маша. Момичето изобразява майка с дете, които стоят край украински флаг с надпис "Слава на Украйна". Срещу тях летят два снаряда, а върху руски трикольор е изписано "Не на войната на Путин".

Детската рисунка възбужда притеснения в училището на Маша, чиито ръководители решават да сигнализират полицията заради убежденията на момичето. Тормозът се прехвърля върху бащата - все пак Маша е само на 12.

Следователите тръгват да разследват какво е публикувал Алексей в социалните мрежи, за да открият уличаващи материали за "дискредитация на армията" - и репресивната машина тръгва на пълни обороти.

Първото наказание срещу него е административно - заради коментари и карикатури на Путин, споделени в профила му в "Однокласники". В края на 2022 г. следва и криминалното обвинение заради несъгласието му с войната.

Мъжът твърди, че срещу него е упражнявано насилие по време на разпитите.

На 1 март 2023 г. Маша е изведена от жилището на Москальов, където той е поставен под домашен арест. Не му разрешават да разговаря с нея по телефона, нито да я посети.

Момичето е изпратено в социален дом за деца.

Това е първият случай от 1986 г. насам, при който руският съд разрешава разделянето на дете от родител по политически причини. Отнемането на деца от политически затворници и настаняването им в сиропиталища не се е случвало от средата на 70-те, пише руската медия "Агентство".

Според руската служба за изпълнение на наказанията, Алексей Москальов е избягал от дома си около 4 ч. сутринта във вторник. Няколко часа по-късно полицай е установил, че "арестантът" го няма. Москальов е пуснат за издирване. Адвокатите му твърдят, че не знаят къде може да се намира той - и възнамеряват да обжалват присъдата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024