20 частни самолета и чартърни полета напускат Киев само за един ден на 13 февруари. Сред тях са самолетите на милиардера Ринат Ахметов (на снимката) и бившия вицепремиер Борис Колесников. Ахметов е напуснал Украйна две седмици по-рано, но продължава да изтегля свои близки.

В същия ден депутатът и енергиен магнат Игор Абрамович поръчва полет до Виена за 50 души - роднини и бизнес партньори.

През уикенда излита и Вадим Нестеренко - бивш член на Радата и собственик на един от най-големите земеделски холдинги в Украйна. Тръгват си и Вадим Столар (акционер в местната Конверсбанк) и Василий Хмелницкий (мажоритарен собственик на голяма строителна компания, оператор на летището в Киев). Финансистът Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма, също напуска Украйна.

Извън страната се оказва и собственикът на футболния клуб от Харков "Металист" Александър Ярославский - ден по-рано местните медии показват как неговият кортеж от два автомобила блъска човек на пътя с висока скорост.

Според "Украинская правда" - извън страната се намират 23 депутати, от които 12 от "Опозиционна платформа" (финансирана от някои от най-заможните хора в страната), петима от управляващата "Слуга на народа" и др.

Часове по-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен беше предупредил, че евентуално военно нападение от Русия в Украйна може да се случи до дни. Няколко държави, включително България, призоваха гражданите си да използват момента за евакуация.

Част от уличените в бягство бизнесмени се оправдаха с това, че лизинговите им самолети са изтеглени за "техническо обслужване" в Западна Европа, а самите те остават в Украйна.

"Желанието на собствениците на техниката е да си върнат самолетите, защото международните застрахователни компании отказват да гарантират рисковете по време на евентуални бойни действия", коментира "Новая газета".

Изчезването на най-богатите хора от страната предизвика сериозно възмущение сред украинското население, което от месеци живее в условията на руска военна заплаха.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публично обвини олигарсите и депутатите-милионери за поведението им.

"Мисля, че те сами си написаха присъдата, но смятам, че те би трябвало да се върнат към своите предприятия, към десетките хиляди души, които работят за тях и за държавата", каза Зеленски по време на пресконференция след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц.

Той напомни, че голяма част от тях дължат богатството си на това, че "държавата им е дала голям шанс" заради приватизационните им сделки.

Зеленски обърна специално внимание на членовете на парламента, които са решили да напуснат Украйна в разгара на кризата. Той ги призова да се завърнат, защото в противен случай "всички ние, като държава, като управление, ще трябва да си направим сериозни изводи".

"Повярвайте ми, тези изводи ще бъдат много точни", каза още той.

Два дни по-късно Ринат Ахметов и Вадим Новински изведнъж се появиха публично по време на среща с журналисти в Мариупол.

Ахметов е най-богатият украинец, Forbes оценява богатството му на 7,1 млрд. долара, собственик е на холдинга System Capital Management, който управлява множество индустриални предприятия. Син на миньор, Ахметов започва да натрупва активите си по време на приватизационния период от 90-те години. В момента притежава една от най-големите металургични компании в Украйна "Метинвест", инвестира в енергийния сектор, притежава компании в сферата на телеком-индустрията, строителството, финансите, търговията и др. Президент е и на ФК "Шахтьор" Донецк.

На 16 февруари пресслужбата на Ахметов разпространи негова снимка от Мариупол, след като местните медии съобщиха, че олигархът се намирал в Цюрих още от края на януари.

Заедно с него в Украйна се е върнал и Вадим Новинский - един от най-богатите хора в Украйна, собственик в "Смарт груп", депутат от "Опозиционен блок".

Междувременно Володимир Зеленски направи телевизионно обръщение към нацията по повод Деня на единството, който той обяви за 16 февруари (датата, неофициално цитирана като възможно начало на война). Той отново се обърна към избягалите депутати с думите:

"Народът на Украйна ви е поверил не само управлението на държавата, но и нейната защита. Това е вашата първа отговорност в такава ситуация, да бъдете заедно с нас, с украинския народ. Предлагам ви в рамките на 24 часа да се върнете в родината и да застанете рамо до рамо с украинската дипломация и народ", каза той.

Зеленски се обърна и към журналистите в Украйна, част от които работят за компании - собственост на "евакуираните" олигарси.

"На някои от вас ще се наложи да изпълнявате задачи, поставени от собствениците на медиите. Мнозинството от тях вече избягаха от собствената си държава. Работете за Украйна, а не за тези, които избягаха. Важен фронт на защитата е обективното отразяване на ситуацията през медиите", каза още той.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024