Снимка: © https://www.parliament.bg/

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно от данните, които финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отчете пред Народното събрание. 

Ананиев посочи, че временният дефицит след Covid-кризата е "очаквано от икономическите анализатори" и прогнозира, че към края на април отчетеният дефицит може да се свие до близко до балансираното бюджетно салдо. По думите му - дефицитът може да се движи между -100 млн. и +100 млн. лв., но това ще стане ясно към 30 април. 

8,5 млрд. лв. е размерът на фискален резерв, каза той. 3,3 млрд. лв. от тях е в Сребърен фонд за гарантиране на държавната пенсионна система. "Не сме си позволили една стотинка да се вземе от този фонд и да се финансират други разходи", каза министърът на финансите.

"Първото тримесечие на годината беше най-тежко заради третата вълна на епидемията. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, имаме основания да прогнозираме, че ще изпълним ангажиментите в бюджета. При усложняване на обстановката, ще трябва да предприемем мерки за актуализация на бюджета, извършване на допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", каза Ананиев. 

Предварителните данни на МФ показват, че приходите в бюджета, вкл. от данъчни постъпления, са общо 11,348 млрд. лв. и се увеличават на годишна база. 

Дефицитът се дължи на значителното повишаване на разходите (почти 12 млрд. лв. за тримесечието при 9,550 млрд. лв. за същия период на 2020 г.).

Според Ананиев - този ръст на бюджетните разходи се дължи както на мерките за справяне с пандемията, така и с увеличените доходи и социални помощи, заложени в Бюджет 2021. 

1,245 млрд. лв. са данните по предотвратяване на коронавирусната пандемия. 314 млн. лв. са похарчени за добавките от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери от януари до март. Част от разходите се дължат и на средствата за модернизиране на армията. 

На въпрос на Георги Ганев (председател на Комисията по бюджет и финанси, ДБ) дали няма да се наложи по-ранно изтегляне на държавен дълг заради растящите разходи до средата на годината, Ананиев отговори, че фискалният резерв има достатъчен ресурс за справяне. 

"Не ми се искаше в края на мандата на правителството да емитираме, защото щеше да се наложи да емитираме поне половината - сериозен ресурс от международните финансови пазари. Преценихме, че е по-добре това да го направи новото правителство. Няма как да имаш 8,5 млрд. лв. фискален резерв да ги държиш на отрицателна лихва в БНБ и да излизаш на международните пазари за дълг с лихва за обслужване. Това според мен е нередно. Преценихме, че този дълг и фискален резерв е достатъчен, докато новото правителство влезе в своята роля", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България