Снимка: © https://www.parliament.bg/

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно от данните, които финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отчете пред Народното събрание. 

Ананиев посочи, че временният дефицит след Covid-кризата е "очаквано от икономическите анализатори" и прогнозира, че към края на април отчетеният дефицит може да се свие до близко до балансираното бюджетно салдо. По думите му - дефицитът може да се движи между -100 млн. и +100 млн. лв., но това ще стане ясно към 30 април. 

8,5 млрд. лв. е размерът на фискален резерв, каза той. 3,3 млрд. лв. от тях е в Сребърен фонд за гарантиране на държавната пенсионна система. "Не сме си позволили една стотинка да се вземе от този фонд и да се финансират други разходи", каза министърът на финансите.

"Първото тримесечие на годината беше най-тежко заради третата вълна на епидемията. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, имаме основания да прогнозираме, че ще изпълним ангажиментите в бюджета. При усложняване на обстановката, ще трябва да предприемем мерки за актуализация на бюджета, извършване на допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", каза Ананиев. 

Предварителните данни на МФ показват, че приходите в бюджета, вкл. от данъчни постъпления, са общо 11,348 млрд. лв. и се увеличават на годишна база. 

Дефицитът се дължи на значителното повишаване на разходите (почти 12 млрд. лв. за тримесечието при 9,550 млрд. лв. за същия период на 2020 г.).

Според Ананиев - този ръст на бюджетните разходи се дължи както на мерките за справяне с пандемията, така и с увеличените доходи и социални помощи, заложени в Бюджет 2021. 

1,245 млрд. лв. са данните по предотвратяване на коронавирусната пандемия. 314 млн. лв. са похарчени за добавките от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери от януари до март. Част от разходите се дължат и на средствата за модернизиране на армията. 

На въпрос на Георги Ганев (председател на Комисията по бюджет и финанси, ДБ) дали няма да се наложи по-ранно изтегляне на държавен дълг заради растящите разходи до средата на годината, Ананиев отговори, че фискалният резерв има достатъчен ресурс за справяне. 

"Не ми се искаше в края на мандата на правителството да емитираме, защото щеше да се наложи да емитираме поне половината - сериозен ресурс от международните финансови пазари. Преценихме, че е по-добре това да го направи новото правителство. Няма как да имаш 8,5 млрд. лв. фискален резерв да ги държиш на отрицателна лихва в БНБ и да излизаш на международните пазари за дълг с лихва за обслужване. Това според мен е нередно. Преценихме, че този дълг и фискален резерв е достатъчен, докато новото правителство влезе в своята роля", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"