Снимка: © Getty Images

Народното събрание премина в режим на скоростно приемане на Проектобюджет 2021 на първо четене от опасения за изпускане на сроковете за обсъждане поради проблемите с кворума.

БСП и ДПС отказват да се регистрират в началото на пленарните заседания през последните няколко дни, което проваля работата на депутатите в периода на бюджетните обсъждания.

В петък парламентарният контрол беше отменен, а в едно заседание бяха включени за гласуване и трите елемента на бъдещите публични финанси - държавният бюджет, бюджетът на НОИ и бюджетът на НЗОК.

Първото им разглеждане в комисии е станало в четвъртък следобед, а протоколите от обсъждането не са предоставени за работа на народните представители. По правилник - това трябва да стане в срок от 24 часа преди началото на заседанието, на което ще бъдат разгледани в пленарна зала. Този срок не е спазен.

Председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че решението за пренебрегване на правилника било взето на председателския съвет в сряда - представители на опозицията не са участвали в него.

"Предвид на епидемичната обстановка, ако присъствахте на председателските съвет, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взета единодушно решение тези точки да бъдат гледани, тъй като ситуацията е съвсем различна от нормалната", каза тя в пленарна зала.

От БСП опонираха, че няма как ръководители на парламентарни групи да пренаписват правилника на Народното събрание, който има сила на закон.

Въпреки това парламентът продължава работата си, след като все пак се появи 121-ви глас за кворум. Социалистите всяха съмнения, че регистриралият се допълнително народен представител би трябвало да е под карантина и обявиха, че ще сезират РЗИ-София. Името на предполагаемия "нарушител" на задължителната изолация не беше обявено от БСП. Цвета Караянчева отрече да има депутат, който нарушава предписания за карантина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков