Снимка: © Getty Images

Народното събрание премина в режим на скоростно приемане на Проектобюджет 2021 на първо четене от опасения за изпускане на сроковете за обсъждане поради проблемите с кворума. 

БСП и ДПС отказват да се регистрират в началото на пленарните заседания през последните няколко дни, което проваля работата на депутатите в периода на бюджетните обсъждания. 

В петък парламентарният контрол беше отменен, а в едно заседание бяха включени за гласуване и трите елемента на бъдещите публични финанси - държавният бюджет, бюджетът на НОИ и бюджетът на НЗОК. 

Първото им разглеждане в комисии е станало в четвъртък следобед, а протоколите от обсъждането не са предоставени за работа на народните представители. По правилник - това трябва да стане в срок от 24 часа преди началото на заседанието, на което ще бъдат разгледани в пленарна зала. Този срок не е спазен. 

Председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че решението за пренебрегване на правилника било взето на председателския съвет в сряда - представители на опозицията не са участвали в него. 

"Предвид на епидемичната обстановка, ако присъствахте на председателските съвет, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взета единодушно решение тези точки да бъдат гледани, тъй като ситуацията е съвсем различна от нормалната", каза тя в пленарна зала. 

От БСП опонираха, че няма как ръководители на парламентарни групи да пренаписват правилника на Народното събрание, който има сила на закон. 

Въпреки това парламентът продължава работата си, след като все пак се появи 121-ви глас за кворум. Социалистите всяха съмнения, че регистриралият се допълнително народен представител би трябвало да е под карантина и обявиха, че ще сезират РЗИ-София. Името на предполагаемия "нарушител" на задължителната изолация не беше обявено от БСП. Цвета Караянчева отрече да има депутат, който нарушава предписания за карантина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"