Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв. Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2022, който трябва да бъде внесен в Народното събрание на 31 януари.

Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение между 4-те управляващи партии, не са част от бюджета заради краткия срок за изготвянето му, но в средата на годината ще има актуализация, за да могат да бъдат остойностени.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% - с около 1,2% повече от ръста за тази година. Намалението на безработицата е планирано да бъде от 5,4% на 5%, дефицитът с Covid-мерките ще е 4,1% (5,9 млрд. лв.).

Новият дълг е 4,3 милиарда лева, плюс 3 милиарда лева за рефинансиране на стария – общо 7,3 млрд. лв. Дългът спрямо БВП остава на ниски нива – 27,6%, обяви Асен Василев. Запазват се текущо съществуващите данъчни ставки.

Максималният осигурителен доход става 3400 лева. Вдигането е заради увеличението на средната работна заплата за миналата година, обясни Асен Василев. От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лв.

Предвидено е удвояване на капиталовите инвестиции – от 2,9% от БВП, колкото са в момента, до реално реализиране на 5,8% от БВП.

Увеличават се учителските заплати, 70 млн. се отпускат допълнително за детски градини, подпомага се и възстановяването на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри.

Бюджетът на БДЖ и НКЖИ се повишава с 683 млн. лв., допълнително са предвидени и 1,6 млрд. за републиканската пътна мрежа.

„Трите основни акцента са нарастване на капиталовите инвестиции, на инвестициите в хора и социална справедливост“, обяви министърът.

Инвестициите в хора и здравеопазване

„Те са най-важният способ за високи нива на доходи и стандарт на живот“, заяви Василев и обяви допълнителни инвестиции за детското здравеопазване – включително биохимичен скрининг за бременни, средства за лечебни заведения и структури в отдалечени райони, развитие на трансплантацията на стволови клетки с увеличение от 30 милиона лева.

Увеличените средства в НЗОК са 280 милиона - за ефективно работеща доболнична помощ, клинична профилактика, наблюдение и лечение на деца.

13 млн. лв. се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, средната издръжка на дете е 1125 лева.

23 милиона лева допълнително ще има за подобряване на медицинското обслужване в детски градини, училища и ясли.

Образование

Учителските заплати ще са на ниво 125% от средната работна заплата. Това са допълнителни 315 милиона лева от бюджета, каза Василев. По този начин заплатата на педагозите се вдига с 12%. В момента минималното възнаграждение за тях е 1260 лв., а оттук нататък ще стане 1411 лв.

16 млн. лв. допълнително се дават за увеличаване на норматива за подпомагане на храненето в училищата, а за построяване на детски градини и разширяване на вече работещите се отпускат още 70 милиона.

85 милиона лева са предвидени за безплатни детски градини за всички деца от 1 април, 13 милиона лева допълнително се дават за компенсация за родители, които не са имали възможност да запишат децата си в безплатните градини.

За национална програма „Отново заедно“ за почивка на учениците са предвидени 23 милиона лева, а със 100 млн. се финансира национална програма по баскетбол, волейбол и футбол, както и такава за 4 изкуства. Те ще се използват за провеждане на училищни, общински, областни и национални състезания на принципа на олимпиадите по математика и физика, обяви финансовият министър.

С 5,5 милиона лева се увеличават стипендиите на студентите, а издръжката на защитените специалности в университетите ще се обезпечи с над 43 милиона.

Култура

С 28 милиона лева се вдигат средствата за филмопроизводство, с 31 млн. се увеличава подкрепата за българските творци, които поради Covid-пандемията не могат да работят. Създава се национален културен календар, актуализират се мерките за държавните културни инвестиции в областта на сценичните изкуства.

За Националната библиотека са отделени 2,5 млн. лв., а 36 милиона – за ремонтни дейности на музеи, галерии, театри и опери

Спорт

Бюджет 2022 предвижда 9,5 млн. за развитие на елитния спорт, 3 млн. допълнително се дават за провеждане на олимпийска подготовка, още средства ще има за развитие на детския спорт, както и общо 27 милиона лева капиталова програма за спортни съоръжения.

Социална справедливост

Бюджет 2022 предвижда 90 милиона лева допълнително за повишаване ефекта на семейните помощи за деца. За създаване на условия и възможност за приобщаване на уязвимите групи и хората с увреждания са планирани 56,8 млн.

Допълнителни 50 милиона лева са предвидени за целеви помощи за отопление, а 22 млн. - за увеличаване размера на обезщетението за отглеждане на дете.

852 милиона се отпускат за изплащане на добавки към пенсиите на пенсионерите за първите 6 месеца на 2022 г.

„С всичко това достигаме общо разходи за социални грижи от над 20 милиарда. За здравеопазване – 8,34 млрд., над 6 млрд. за образование и близо 10 милиарда за капиталови инвестиции. Надявам се с този бюджет да поставим начало на политика, в която държавате не раздава пари на калпак, пари в чували, а инвестира в проекти с възвръщаемост, в хора и в инфраструктура“, обяви Асен Василев.

В петък депутатите окончателно одобриха удължаване действието на законите за държавния бюджет, на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. до края на март тази година.

ГЕРБ обвиниха кабинета в "безконтролно харчене" (по Красимир Вълчев) и заявиха, че високите разходи трябва да са подсигурени от приходи. Десислава Атанасова атакува управляващите, че не подготвили "адекватен бюджет", при положение че "имаха половин година на разположение, защото финансовият министър сега беше финансов министър и в служебния кабинет".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024