"Бюджет на реформата или на измамата": Депутатите приеха на първо четене 6 млрд. лв. за НЗОК

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. „За“ гласуваха 129 народни представители от управляващата коалиция, а „против“ – 90 от опозицията.

Дебатите в пленарната зала не минаха без взаимни обвинения. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ нарекоха проекта на Министерски съвет „бюджет на измамата“ и заявиха, че не виждат ясна политика за сектора, а „реформи на парче“. Управляващите обаче защитиха бюджета, изтъквайки допълнителните инвестиции за по-качествено здравеопазване.

Здравната каса ще разпредели 6,05 млрд. лв. през 2022 г. – това е с 604 милиона лева над отпуснатото миналата година. Здравноосигурителните приходи са с 11,1% повече в сравнение с 2021 г.

Голямо увеличение има при извънболничната помощ, което според управляващите обръща баланса в системата и представлява реформа. Първичната извънболнична помощ - личните лекари, ще разполагат с 363,7 млн. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ и здравни грижи сумата е 380,2 млн. лв.

Бюджетът за болници ще е 2,632 млрд. лв. За дентални дейност има отделени 239,7 млн. лв., а за лекарства, медицински изделия и др. сумата ще е 1,626 млрд. лв.

"За пръв път в историята се предлага бюджет без програма на управление. Къде са политиките? Няма ги като числа“, каза Хасан Адемов от ДПС, който не вижда как допълнителните 600 милиона ще донесат по-добри условия и качество на медицинските грижи.

„Искате за 25 дни фантастичен бюджет с лостове за реформиране на здравеопазването, как да стане?“, отвърна проф. Георги Михайлов от БСП. Той отговори на критиките на ГЕРБ, че бюджетът не е „копи-пейст“ на техните от последните години. „Вървим бавно и стъпка по стъпка, до няколко месеца ще предложим сериозни промени", каза депутатът от социалистите.

„Разходите се увеличават и това е стъпка в правилната посока, но дотук с положителните страни. Това не е бюджет на реформата“, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

Сред критиките бе, че проектът на бюджет на здравната каса, както винаги досега, предвижда половината от парите за здравеопазване да бъдат разходвани за болнично лечение - 49.8%, докато средният дял в Европейския съюз е около 30 на сто. Опозицията използва това като възможност да отбележи, че България трябва да се стреми с навременна профилактика да намали нивата на лечение в болница.

От „Демократична България“ увериха, че между първо и второ четене план-сметката на НЗОК ще се подобри.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023