НСО е спряла да се грижи за охраната на главния прокурор Иван Гешев от 28 април 2020 г. Това съобщават от кабинета на Гешев пред БНТ по повод информацията за смяната на държавната охрана. Първоначалната информация на телевизията гласеше, че главният прокурор е спрял да ползва НСО от две седмици, а за сигурността му се грижи Бюрото за защита на свидетели.

Тази служба е самостоятелна организационна структура към главния прокурор и се финансира със средства от бюджета на съдебната власт. За разлика от нея - НСО е военизирана държавна служба към президента на републиката и разполага със собствен бюджет.

Предложения за предоставяне на защита се прави служебно по искане на самото застрашено лице, разследващ орган, наблюдаващия прокурор или началник на мястото за лишаване от свобода, ако застрашеният е осъдено лице. Предоставянето на защита се прави с предложение до главния прокурор със становище на директора на Бюрото по защита.

Главният прокурор преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство.

Той има право да отказва без право на обжалване искания за предоставяне на предварителна защита, подадени от окръжен прокурор. Ако искането е внесено по предложеине на съда, а главният прокурор има съмнения в необходимостта от тази мярка, то крайното решение се взема от Съвета по защита.

В съвета участват министърът на правосъдието, министърът на вътрешните работи, представляващият Висшия съдебен съвет, председателят на ВКС, главният прокурор и председателят на ДАНС. В момента в него влизат Данаил Кирилов (МП), Младен Маринов (МВР), Боян Магдалинчев (ВСС), Лозан Панов (ВКС), Иван Гешев и Димитър Георгиев (ДАНС).

Необходимостта от продължаването на специалната защита за всяко защитено лице се оценява от Бюрото по защита на всеки 6 месеца.

За разлика от тази структура в НСО съществува друг регламент: наличието на застрашеност, видът, обхватът и срокът на предоставяната охрана се определят от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на Министерството на вътрешните работи. Това са ген. Красимир Станчев (НСО), Димитър Георгиев и гл. ком. Ивайло Иванов (МВР).

Според Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство специална защита може да се осигури на свидетели, частни обвинители, граждански ищци, обвиняеми, подсъдими, вещи лица, поемни лица, осъдени лица, техни роднини и "лица, с които се намират в особено близки отношения".

Служителите на Бюрото охраняват и действията по разследването, когато това е разпоредено от главния прокурор - по този начин беше постъпено при последната специализирана акция в сградата на МОСВ, когато зам.-министърът Красимир Живков беше изведен от въоръжен охранител (мъжът направи впечатление не само с препасания пистолет, но и с насиненото око, б.р.).

Застрашените лица могат да получат специална защита, когато показанията, обясненията или информацията им осигуряват доказателства от съществено значение в наказателни производства по тежки умишлени престъпления от общ характер и по всички престъпления, извършени по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

С промяна в закона от февруари 2020 г. Бюрото вече осъществява охраната на прокурори и следователи по процедура, разработена от министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана от пленума на ВСС.

Националната служба за охрана е длъжна да осигурява всички видове охрана на президента, председателя на Народното събрание и на премиера на България, включително при пътуване в чужбина. Тези трима души не могат да се откажат от охрана по време на мандата си и се съобразяват с мерките за безопасност, прилагани от НСО (според чл. 20, ал. 5 от закона за НСО).

Въпреки това преди дни премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че има съмнения за пробив в службата за охрана. Предупреждението му дойде, след като онлайн изтекоха снимки от спалнята на правителствената резиденция. Една от тях е направена, докато Борисов спи. Националната служба за охрана започна проверка по случая, но изпреварващо публикува позиция, в която твърди, че "в нито един момент сигурността на министър-председателя не е била компрометирана".

По закон НСО осигурява лична охрана и специализиран транспорт на главния прокурор. Лична охрана може да му бъде зачислена и при служебно пътуване в чужбина - по необходимост. Иван Гешев не е сред лицата, които са задължени да ползват услугите на Националната служба за охрана, но прави впечатление, че законът не е предвидил изрична процедура, по която той би могъл да се откаже от услугите на военизираната служба.

Такъв ред е предвиден за друга група лица, които може да попаднат под опеката на НСО - тези по чл. 22 от закона за службата.

При "конкретна застрашеност в мирно време" комисията към ръководството на НСО може да осигури охрана на министри, конституционни съдии, зам.-председателите на Народното събрание, председателите на ВКС и ВАС, кмета на София и бившите председатели на парламента и бившите премиери до 4 г. след освобождаването им от длъжност.

Охрана може да получат и заплашени народни представители, членове на семействата на президента, премиера и председателя на парламента, както и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката". Последната широка категория дава възможност на НСО да пази бившия председател на ДПС Ахмед Доган, който от години не заема публична длъжност.

Охраняваните лица на основание "конкретна застрашеност в мирно време" имат право да се откажат временно, частично или изцяло от охрана с писмена декларация.

Според неофициална информация на БНТ - една от причините НСО да спре да охранява Иван Гешев са данните от разследването на убийството на Станка Марангозова, по което Служител на НСО е обвинен за поръчкови убийства беше обвинен за организатор на поръчковото покушение. Заподозреният поръчител Иво Масларов се издирва с бюлетина на Интерпол, след като е успял да избяга от България.

Според разследването, обвиняемият полковник от НСО е имал "активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа".

Прокуратурата твърди, че с тях са обменяли доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани, включително удостоверение и постановление на Софийската районна прокуратура, както и номера на преписки по досъдебни производства.

Преди седмица Народното събрание прие промени в Закона за МВР, които дават възможност на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ може да охранява и лицата по чл. 20 (президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, вицепрезидента, главния прокурор) или чл. 22 от Закона за Националната служба за охрана - въз основа на заявление от съответното лице.

Президентът Румен Радев вече предупреди, че ще наложи частично вето върху промените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024