Служител на НСО е обвинен за поръчкови убийства Снимка: © ПРБ

Прокуратурата е повдигнала обвинение на действащ служител на Националната служба за охрана по данни за съучастие в група за поръчкови убийства.

Според информацията на държавното обвинение - обвиняемият е дългогодишен служител в НСО с чин "подполковник" и е "участвал в обезпечаването на охраната на масови мероприятия и охрана на лица".

"Кои лица - не е в интерес на разследването да съобщим в момента", каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Обвиняемият е разкрит по време на разследването за убийството на Станка Марангозова, която беше разстреляна в автомобила си в края на 2019 г.

Според Милева - в личния автомобил на служителя на НСО е открито средство за проследяване и подслушване. В телефона му има "активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа".

"С тях са обменяли доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани, включително удостоверение и постановление на Софийската районна прокуратура, както и номера на преписки по досъдебни производства. В тази връзка Военноокръжна прокуратура ще направи преценка дали да отдели материали с оглед за евентуално извършени престъпления от съдии и прокурори, както и от други членове на ложата, за търговия с влияния "уреждане на дела", каза Милева.

В телефона на арестувания държавен охранител са открити проучвателни доклади за различни лица, в които са включени имената на роднини на лицата, ползвани от тях мобилни телефони, навиците и маршрутите им.

Прокуратурата има данни, че той е ръководил и разпределял задачите между съучастниците в престъпната група за поръчкови убийства. Той е приел и поръчката на Марангозова.

ОТ НСО обявиха, че оказват пълно съдействие на прокуратурата и очакват да им бъде предоставена допълниетлна информация с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона.

Има данни за поръчителя, който беше описан като "лице с неуредени финансови взаимоотношения с жертвата", без да се посочва самоличността му. Отхвърлена е версията за любовен мотив за престъплението.

Според неофициална информациян на БНТ и "24 часа" - заподозреният поръчител е Иво Масларов, доведен син на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Пред БНТ тя казва, че не поддържа отношения със сина на покойния си съпруг Антон Масларов от четири години.

"Никога не съм живяла с него, нито той с мен, никога не сме поддържали отношения, нямаме добри отношения. Даже и с баща си нямаше такива и дори не присъства на погребението му", казва тя.

Oт прокуратурата съобщиха, че поръчителят е обвинен задочно и е обявен за международно издирване с европейска заповед за арест и бюлетин на Интерпол. В публичната система на международната полицейска организация все още не е отразено името на предполагаемия поръчител (последният добавен за издирване е Евелин Банев-Брендо, който изчезна през 2018).

Физическият извършител на убийството е разследван от СДВР за изнасилване и отвличане от 2017 г. Делото срещу него е в съдебна фаза, той е бил арестуван, но впоследствие пуснат на свобода до изчакване на присъдата. По време на престоя си в затвора се е запознал с други съучастници в групата за убийства.

По делото работи и Военната прокуратура, която води разследванията срещу офицери.

Разследваната група се е занимавала още с разпространение на наркотични вещества, рекет и принуда. Действала е между януари 2019 и май 2020 г. Обвиняеми са общо 3 души, които са задържани за 72 часа, като ще се поиска постоянният им арест.

Коя е Станка Марангозова?

47-годишната жена беше намерена мъртва в автомобила си пред блок в "Младост" на 10 октомври 2019 г. Марангозова е разследвана за извършване надокументни измами, пране на пари и участие във финансови пирамиди. Жената не е осъждана, въпреки че делото срещу нея се води от 2011 г.

Стрелбата срещу нея е извършена от моторист, който е държал букет с бели изкуствени рози, за да прикрие пистолета си. Това създаде първоначалните предположения, че мотивът за убийството може да е личен - сега обаче МВР отхвърля това подозрение.

През годините самата тя беше подала публични сигнали, че е изндувана от хора, за които се предполага, че са пострадали от финансовите схеми. Според информацията, която поицията даде непосредствено след убийството й, повод за изнудването е станало това, че Марангозова е взела 150 000 лв. от конкретни лица с обещание да ги увеличи - без резултат.

На 19 май 2020 г. СДВР организира акция срещу предполагаемите извършители на убийството на жената. Моторът, с който убиецът е избягал от местопрестъплението, беше открит на дъното на езеро до софийското село Чепинци.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: НСО: Охрана с материали на клиента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023