Чакаме Шон Пен да разтопи статуетките си Снимка: © Getty Images

"Ако продуцентите на "Оскарите" не позволят на украинския лидер Володимир Зеленски да се появи на церемонията, това ще бъде най-срамният момент в холивудската история." Изказването е на двукратния носител на "Оскар" Шон Пен, но за жалост се превърна в реалност.

Филмовата академия на САЩ реши да не даде трибуна на Володимир Зеленски по време на церемонията по връчването на наградите си и за пореден път се превърна в разочарование за част от обществото и се доказа като институция, която следва събитията и духа на времето с голямо закъснение.

Президентът на Украйна започва кариерния си път именно като актьор и комик. Между 2015 и 2019 изиграва 15 различни роли във филми и сериали, но сега, докато трае инвазията на Русия над страната му, Зеленски играе може би най-тежката роля в кариерата си.

Изглеждаше редно индустрията, от която е тръгнал, да го приветства и да му даде думата за няколко минути.

"Опасенията им били, че не искат да политизират шоуто," посочва причината за решението на Академията сценаристът Браян Кийт Итъридж, който, заедно с Мила Кунис и Аштън Кътчър, в продължение на седмици посредничи между организаторите на "Оскарите" и украинското правителство.

"Ако Зеленски беше получил възможността да каже дори само "Благодаря", това щеше да напомни на хората за битката му и да генерира милиони долари. "Оскарите" са гигантска трибуна, от която той можеше да говори."

Шансът най-гледаното световно събитие, свързано с кино, да покаже съпричастност, бе пропилян, а смислените послания, които можеше да бъдат отправени, бяха засенчени от един сензационен момент, лишен от съдържание - шамарът, който Уил Смит удари на Крис Рок.

Джейсън Мамоа - Оскари 2022

Да, темата за Украйна бе повдигната - с минутата мълчание и три слайда с текст, които призоваваха за дарения. По-скоро маркиране на едно общоизвестно събитие, отколкото релано желание за позиция.

Все пак част от звездите отбелязаха случващото се в Украйна. Някои, като Джейсън Мамоа носеха ленти в синьо и жълто, легендарният американски режисьор и сценарист Франсис Форд Копола не пропусна да каже "Viva Ukraine" за финал на включването си с Робърт Де Ниро и Ал Пачино, а Мила Кунис, която е родена в атакуваната страна, говори от сцената, когато получи думата.

Сцената между Смит и Рок остави в сянка и други значим момент от вечерта - голямата победа на CODA, който насочва вниманието към живота на глухонемите. Със своя скромен бюджет от 10 милиона долара, филмът преодоля конкуренцията на далеч по-звездните заглавия като "Don't Look Up" и "The Power of The Dog".

Единственото, което ни остава, освен да кажем, че "Оскарите" не са това, което бяха е, че очакваме Шон Пен да разтопи статуетките си публично, както се беше заканил, ако Зеленски не получи думата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024