Чакаме Шон Пен да разтопи статуетките си Снимка: © Getty Images

"Ако продуцентите на "Оскарите" не позволят на украинския лидер Володимир Зеленски да се появи на церемонията, това ще бъде най-срамният момент в холивудската история." Изказването е на двукратния носител на "Оскар" Шон Пен, но за жалост се превърна в реалност.

Филмовата академия на САЩ реши да не даде трибуна на Володимир Зеленски по време на церемонията по връчването на наградите си и за пореден път се превърна в разочарование за част от обществото и се доказа като институция, която следва събитията и духа на времето с голямо закъснение.

Президентът на Украйна започва кариерния си път именно като актьор и комик. Между 2015 и 2019 изиграва 15 различни роли във филми и сериали, но сега, докато трае инвазията на Русия над страната му, Зеленски играе може би най-тежката роля в кариерата си.

Изглеждаше редно индустрията, от която е тръгнал, да го приветства и да му даде думата за няколко минути.

"Опасенията им били, че не искат да политизират шоуто," посочва причината за решението на Академията сценаристът Браян Кийт Итъридж, който, заедно с Мила Кунис и Аштън Кътчър, в продължение на седмици посредничи между организаторите на "Оскарите" и украинското правителство.

"Ако Зеленски беше получил възможността да каже дори само "Благодаря", това щеше да напомни на хората за битката му и да генерира милиони долари. "Оскарите" са гигантска трибуна, от която той можеше да говори."

Шансът най-гледаното световно събитие, свързано с кино, да покаже съпричастност, бе пропилян, а смислените послания, които можеше да бъдат отправени, бяха засенчени от един сензационен момент, лишен от съдържание - шамарът, който Уил Смит удари на Крис Рок.

Джейсън Мамоа - Оскари 2022

Да, темата за Украйна бе повдигната - с минутата мълчание и три слайда с текст, които призоваваха за дарения. По-скоро маркиране на едно общоизвестно събитие, отколкото релано желание за позиция.

Все пак част от звездите отбелязаха случващото се в Украйна. Някои, като Джейсън Мамоа носеха ленти в синьо и жълто, легендарният американски режисьор и сценарист Франсис Форд Копола не пропусна да каже "Viva Ukraine" за финал на включването си с Робърт Де Ниро и Ал Пачино, а Мила Кунис, която е родена в атакуваната страна, говори от сцената, когато получи думата.

Сцената между Смит и Рок остави в сянка и други значим момент от вечерта - голямата победа на CODA, който насочва вниманието към живота на глухонемите. Със своя скромен бюджет от 10 милиона долара, филмът преодоля конкуренцията на далеч по-звездните заглавия като "Don't Look Up" и "The Power of The Dog".

Единственото, което ни остава, освен да кажем, че "Оскарите" не са това, което бяха е, че очакваме Шон Пен да разтопи статуетките си публично, както се беше заканил, ако Зеленски не получи думата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023