Снимка: © getty images

В момента текат проверки на 10 физически лица, които са собственици на луксозни автомобили като Ролс-Ройс, Бентли и Порше, но не са декларирали почти никакви приходи, съобщи пред "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Ревизиите са започнали преди три месеца и все още не са приключили.

Темата набра скорост, когато преди близо две седмици премиерът Бойко Борисов призова работодателите, които управляват такива коли, да ги продадат, за да имат по-добра възможност да заплатят на служителите си.

Министър-председателят прочете и справка за наличните подобни превозни средства на територията на страната:

"Искам да кажа, че към днешна дата в бедна България има три автомобила "Бугати" като на Роналдо, 241 Бентлита, 123 Ферарита, 54 Майбаха, 22 Макларъни, 37 Ламборджинита, 311 Мазератита, 84 Ролс-Ройса, 280 Хамъри, близо 4 хиляди Ягуара, близо 5 хиляди Поршета. Е, като казах, че в някои бизнеси да работниците могат да продадат колите си, с кое съм ги обидил?"

Проблемът не е от днес, като през последните три години Националната агенция по приходите е извършила цели 400 такива проверки, чрез които са установени неплатени данъчни задължения в размер на 2,3 милиона лева. Общо сумата на неплатено ДДС за луксозни автомобили е 250 хиляди лева, а на дружества, които са закупили такива, въпреки че декларират, че са на загуба, са наложени корекции за 10 милиона лева.

"В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има една видим диспропорция - нула лева доход и относително висок разход, който трябва да бъде обяснен," коментира Бъчваров през април миналата година. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети