ChatGPT: Може ли чатботът на OpenAI да замени търсачката на Google? Снимка: © Getty Images

Няма начин да сте пропуснали името ChatGPT, ако се интересувате от технологии и изкуствен и интелект.

Чатботът на OpenAI беше пуснат за публично тестване през ноември, а оттогава Twitter се напълни с примери за това колко смешни, остроумни и понякога плашещо точни могат да бъдат отговорите му.

На английски език ChatGPT може да генерира вицове за Илон Мъск, препоръки за коледен подарък на 18-месечно момче, описание на разделението на властите в Република България, диалог между главните герои в любимия ви сериал, или стегнат списък с дрехи и обувки, които е добре да носите със себе си, ако планирате пътуване в Лондон през април.

ChatGPT умее и да пише елементарен компютърен код по предварително задание, умее и да открива грешки в написан от човека код.

И това са по-скромните му възможности. Един от най-забавните опити беше резултатът, който ботът генерира при поставянето на следната задача: "Напиши библейски текст в стила от библията на крал Джеймс, с който да опишеш как се вади сандвич с фъстъчено масло от видеомагнетофон" .

ChatGPT съчинява абсурдна, но напълно точна интерпретация на поисканото от човека:

Всичко дотук изглежда като реалистична версия на робота Марвин от "Пътеводителят на галактическия стопаджия", но без склонността му към депресия.

ChatGPT наистина има качествата на онлайн-преживяване от съвсем различен тип в сравнение с версията на интернет, която познаваме в момента.

Някои дори се опасяват, че умението му да генерира смислено съдържание по зададени теми може да обърне с хастара навън съвременната система на училищното образование - как учителите могат да оценяват знанията на учениците си, ако не могат да бъдат сигурни дали отговорите им не са генерирани от AI?

И все пак: колкото и да е интригуващ, чатботът засега стъпва върху ограничена база данни, а технологията му е доста по-различна от тази на Google - което не е задължително лошо.

Ако тествате способностите му на български език, определено няма да видите "чудесата", на които е способен в англоезичната си версия:

Създателите му предупреждават изрично, че хората не бива да разчитат на отговорите му за сериозни задачи, защото той е много лимитиран, но е "достатъчно добър в някои неща, за да създаде подвеждащо внушение за великолепие", както пише директорът на OpenAI Сам Алтман.

Каква е разликата между ChatGPT и Google?

Ако попитате самия чатбот, той ще ви отговори, че представлява езиков модел, и не може да изпълнява много от задачите, на които Google e способен - например търсене в уеб-пространството или предоставяне на информация за специфични локации или бизнеси.

Основната функция на ChatGPT е да генерира текст, подобен на човешко писание, на базата на предварително зададени параметри.

  • ChatGPT използва машинно самообучение, за да произвежда тази човекоподобна реч. Езиковите модели са AI-модели, които предвиждат вероятността за появата на следващата дума в поредицата на едно изречение.
  • Например - когато човек чуе началото на една песен, умът му обикновено автоматично "подсказва" какви са думите, с които тя ще продължи, защото е я е научил от множество повторения в точно определен вид.
  • По същия начин ChatGPT "предполага" какво би трябвало да възпроизведе, когато се поставят конкретни условия - и ще ви напише най-вероятния правилен резултат според собствената му база данни
  • Ако вкарате първите думите на песента в Google - търсачката им ще ви представи най-близките до заданието източници на информация, където можете да проверите как тя продължава. Усилието да прочетете, осмислите и преработите тези данни остава за вас.

Моделът GPT-3.5, който използва OpenAI, е трениран с помощта на стотици милиарди единици текст от публично достъпни онлайн ресурси - блогове, новинарски сайтове, Wikipedia, социални мрежи и др. Алгоритъмът му започва да прави свои връзки между отделните текстове - думи, фрази, изречения, пасажи - и се научава да познава кои елементи си съвпадат с други в определен контекст.

Водещите на подкаста Hard Fork правят интересен експеримент и карат ChatGPT да даде препоръки за ваканционна дестинация с много конкретни параметри: да е на 6 часа път със самолет от Сан Франциско, да има близък плаж и средната температура през януари да е над 21 градуса.

Оказва се, че ChatGPT не може да отговори. Тогава обаче журналистът прави една лека промяна: иска от ChatGPT да си представи, че е туристически агент и при него идва клиент със същите изисквания като описаните по-горе. Това се оказва успешна тактика - чатботът генерира няколко предложения за дестинации, които отговарят на неговия вкус. Моделът просто предвижда кои ще са следващите думи в една поредица от текстови данни - и когато е поставен в ситуация на герой във "въображаема" сцена, той се справя по-добре, отколкото при въвеждане на сурова информация.

Начинът, по който работи ChatGPT, предполага и големите му ограничения - особено в българския език.

Ще използваме пример с песента, чийто текст искаме да си припомним. Например - "Среща" на "Щурците", която започва с думите "Дали аз закъснях или времето бързаше".

Ако напишете тази фраза в Google, търсачката му веднага ще покаже къде да намерите това, от което имате нужда - с видеоклипове с песента и с връзки към сайтове за музикални текстове.

Но ChatGPT дава съвсем различен отговор - той тълкува зададената фраза като въпрос за смисъла на времето... без да направи връзка с другия контекст на поредицата от думи, текст на популярна българска песен.

Това не означава, че моделът не работи - а показва, че засега е трениран с прекалено малко информация за българския контекст.

Но технологията, която той използва, е наистина впечатляваща, когато е добре подготвена с данни.

Журналистка от CNBC прави друг тест на бота, за да установи какви са по-специфичните разлики между него и Google.

Всичко важно на едно място - без реклами

  • При задаването на въпроса "как да поддържам лировиден фикус", ChatGPT генерира кратък списък от 5 конкретни мерки, чрез които цветето може да се поддържа в добро състояние - как да се пресади, как да се полива, каква среда предпочита то, от какво наторяване има нужда и кога да се подрязва.
  • Същият въпрос в Google води до линк към статия в блог с детайлни инструкции, които обаче съдържат и куп излишна информация и реклами.

Google знае всичко за теб

  • При задаването на въпроса "какъв подарък да купя на съпруга ми" ChatGPT произвежда най-общи насоки за това какво би харесал един мъж.
  • Google обаче знае много повече за историята и предпочитанията на потребителя - резултатите от търсачката му препращат към онлайн-магазини, от които журналистката вече е правила поръчки.

Търсачката не може да замени медицината

  • При задаването на въпроса дали определен медикамент е безопасен за ползване от бременни жени, ChatGPT публикува кратък и коректен отговор, в който посочва колко е важно лекарството да не се приема без консултация с лекар по време на бременността.
  • Резултатите от Google се оказват непълни и без изрично предупреждение, че е добре жената да се посъветва с лекаря си.

Но ChatGPT може и да замени журналистиката

Авторката решава да провери дали чатботът може да свърши задачата, с която тя се занимава - и го кара да напише статия на тема: "дали ChatGPT е добра алтернатива на Google като търсачка".

A резултатът е подробна и много нюансирана публикация, в която ChatGPT сам обяснява докъде се простират възможностите му и защо не е съпоставим с технологията и бизнеса на Google. Коректен и разбираем текст, за който изкуственият интелект няма нужда да получава хонорар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024