Снимка: © Sketches of Sofia

Може и да сте забелязали новият стенопис върху постройката на ъгъла на улиците "Гурко" и "Георги Сава Раковски" - т.нар. композиция или изкуство на стена. Чайникът е в десния ъгъл.

Изпълнението е дело на колаборацията между Филип Морис България и илюстратора и постер артист Мила Лозанова. Това, което не се вижда с просто око обаче, е специалната боя, която почиства въздуха.

Става дума за фотокаталитичните бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина, влажност и улавят фините прахови частици.

Автор на стенописа Art for Air е Мила Лозанова. Мила е завършила рекламен дизайн в Националната художествена академия, откъдето има и докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание. Работи с различни издателства върху дизайн на книги. Има награда за дебют и за млад автор от International Triennial of Stage Poster. Мила Лозанова е един от най-добрите постер артисти в България, за първи път обаче тя рисува в такъв мащаб.

Art for Air е Мила Лозанова - новият стенопис на улица Гурко

Идеята на картината е да сложи акцент на важността хората да могат се обединяват и да действат заедно - затова и най-високо е думата "сме". Освен, че мястото е добре познато на софиянци, в доста случаи става част и от маршрута на гостите на града.

Композицията започва с рамка, а дизайнът дава усещането, че наблюдаваме през прозорец. На преден план, точно върху перваза стои чайник, символизиращ уюта, топлината и гостоприемството.

Лозанова го превръща в събирателния образ. Парата от чайника описва път, който се извива до най-горната част на рамката и символизира движението, трансформацията и прогреса.

Централният елемент е сърцето, което протегната ръка подава като жест на обединение. Виждаме и две прегръщащи се фигури, а завършващият елемент е дъждът от конфети, който е своеобразно празненство на умението да бъдем заедно.

Боите Airlite са тествани в университета "Ла Сапиенца" в Рим, където установено, че боята намалява и нивото на бактериите с 99,9% на всеки два часа. Интересен факт е, че същата боя е използвана и за почистването и пребоядисване на тунела, който свързва Via Nazionale с Via del Tritone в Рим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.