Чайникът е в десния ъгъл: новият стенопис на "Гурко" Снимка: © Sketches of Sofia

Може и да сте забелязали новият стенопис върху постройката на ъгъла на улиците "Гурко" и "Георги Сава Раковски" - т.нар. композиция или изкуство на стена. Чайникът е в десния ъгъл.

Изпълнението е дело на колаборацията между Филип Морис България и илюстратора и постер артист Мила Лозанова. Това, което не се вижда с просто око обаче, е специалната боя, която почиства въздуха.

Става дума за фотокаталитичните бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина, влажност и улавят фините прахови частици.

Автор на стенописа Art for Air е Мила Лозанова. Мила е завършила рекламен дизайн в Националната художествена академия, откъдето има и докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание. Работи с различни издателства върху дизайн на книги. Има награда за дебют и за млад автор от International Triennial of Stage Poster. Мила Лозанова е един от най-добрите постер артисти в България, за първи път обаче тя рисува в такъв мащаб.

Art for Air е Мила Лозанова - новият стенопис на улица Гурко

Идеята на картината е да сложи акцент на важността хората да могат се обединяват и да действат заедно - затова и най-високо е думата "сме". Освен, че мястото е добре познато на софиянци, в доста случаи става част и от маршрута на гостите на града.

Композицията започва с рамка, а дизайнът дава усещането, че наблюдаваме през прозорец. На преден план, точно върху перваза стои чайник, символизиращ уюта, топлината и гостоприемството.

Лозанова го превръща в събирателния образ. Парата от чайника описва път, който се извива до най-горната част на рамката и символизира движението, трансформацията и прогреса.

Централният елемент е сърцето, което протегната ръка подава като жест на обединение. Виждаме и две прегръщащи се фигури, а завършващият елемент е дъждът от конфети, който е своеобразно празненство на умението да бъдем заедно.

Боите Airlite са тествани в университета "Ла Сапиенца" в Рим, където установено, че боята намалява и нивото на бактериите с 99,9% на всеки два часа. Интересен факт е, че същата боя е използвана и за почистването и пребоядисване на тунела, който свързва Via Nazionale с Via del Tritone в Рим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024