Снимка: © Sketches of Sofia

Може и да сте забелязали новият стенопис върху постройката на ъгъла на улиците "Гурко" и "Георги Сава Раковски" - т.нар. композиция или изкуство на стена. Чайникът е в десния ъгъл. 

Изпълнението е дело на колаборацията между Филип Морис България и илюстратора и постер артист Мила Лозанова. Това, което не се вижда с просто око обаче, е специалната боя, която почиства въздуха.

Става дума за фотокаталитичните бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина, влажност и улавят фините прахови частици.

Автор на стенописа Art for Air  е Мила Лозанова. Мила е завършила рекламен дизайн в Националната художествена академия, откъдето има и докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание. Работи с различни издателства върху дизайн на книги. Има награда за дебют и за млад автор от International Triennial of Stage Poster. Мила Лозанова е един от най-добрите постер артисти в България, за първи път обаче тя рисува в такъв мащаб. 

Идеята на картината е да сложи акцент на важността хората да могат се обединяват и да действат заедно - затова и най-високо е думата "сме".  Освен, че мястото е добре познато на софиянци, в доста случаи става част и от маршрута на гостите на града.

Композицията започва с рамка, а дизайнът дава усещането, че наблюдаваме през прозорец. На преден план, точно върху перваза стои чайник, символизиращ уюта, топлината и гостоприемството.

Лозанова го превръща в събирателния образ. Парата от чайника описва път, който се извива до най-горната част на рамката и символизира движението, трансформацията и прогреса.

Централният елемент е сърцето, което протегната ръка подава като жест на обединение.  Виждаме и две прегръщащи се фигури, а завършващият елемент е дъждът от конфети, който е своеобразно празненство на умението да бъдем заедно. 

Боите Airlite са тествани в университета "Ла Сапиенца" в Рим, където установено, че боята намалява и нивото на бактериите с 99,9% на всеки два часа. Интересен факт е, че същата боя е използвана и за почистването и пребоядисване на тунела, който свързва Via Nazionale с Via del Tritone в Рим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление