Снимка: © armf.bg

Откритата черна кутия на падналия МиГ-29 е с нарушена херметизация и скъсан лентов кабел. Това е причината информацията от нея все още да не е разчетена, съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

От авиобаза „Граф Игнатиево" са се обърнали за съдействие към производителя от Украйна, който да им помогне за разчитане на информацията от устройството. По-голяма част от данните вече са били възстановени, каза министърът пред bTV. Информацията за последните 13 секунди от полета е снета.

Кутията беше намерена на 70 метра дълбочина в Черно море в четвъртък. При инцидента на 9 юни загина един от най-опитните пилоти на ВВС майор Валентин Терзиев. 

Пред Нова ТВ Панайотов каза, че процесът на изследване на черната кутия ще се удължи с няколко дни, защото ще се прати в специализирана лаборатория. „Не бива да се импровизира на място. Имаше идеи да се търсят български специализирани фирми, които да възстановят черната кутия, но ние трябва да търсим специализираната помощ на производителя“.

Той смята, че от кутията може да се извади цялата информация. „Нямаме основание да смятаме, че е повредена напълно на този етап. Информацията е вътре. Това, което може да я извади, е повредено“, отбеляза Панайотов.

Служебният министър на отбраната добави още, че мишената, която майор Терзиев е поразил по време на учението в Шабла, не е била спусната от по-ниска височина. „Разследването на Военна полиция напредва и се установи, че условията за спускане на мишената са спазени. Тя е спусната от 7000 метра със скорост, която отговаря на изискванията – 480 км/ч. След пускането ѝ е констатирано, че е започнала да пада по-бързо надолу“, каза той след появилата се информация, че мишената е пусната от под 5000 метра.

Панайотов каза още, че самият пилот е имал възможност да вземе решение да прекрати мисията, „когато нещата са рискови“. „Той е можел да откаже да изпълни задачата“, каза служебният министър на отбраната.

Черната кутия е разположена в задната част на самолета, между двата двигателя. Тя има външна и вътрешна обвивка. Ако вътрешната не е нарушена, данните, които са записани, могат да бъдат разчетени. В тях се съдържа информация за всички параметри на полета, при който загина майор Терзиев - скорост, работа на двигателите, височина и траектория на самолета, състояние на средствата за управление, операциите на пилота и др. 

Полк. Димитър Недялков от Военна академия „Г. С. Раковски“ каза пред bTV, че скъсаният лентов кабел „не е добра новина“. „Ударът е явен и се е отразил на черната кутия“, добави той.

„Сега намаляват шансовете за извличане на цялата информация, там се намират десетки данни, но все още има шанс да видим най-важното – последните действия на пилота в кабината да бъдат разкрити“, заяви полк. Недялков.

„Най-вече се разчита на тези данни, да имаме информация за последните 5-6 секунди от полета на майора. Понякога има записи и след съответния инцидент“, добави той.

На въпрос каква е вероятността черната кутия да е напълно повредена, полк. Недялков заяви, че „зависи от поражението“.

Според него – думите на майор Терзиев са „записани на много места, така че ще се чуят“. „Те са записани в системата за командване и управление“.


Съпругата на загиналия майор Терзиев: Виждам грешка на ръководен пост, виновниците са повече от един


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина