Снимка: © armf.bg

Откритата черна кутия на падналия МиГ-29 е с нарушена херметизация и скъсан лентов кабел. Това е причината информацията от нея все още да не е разчетена, съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

От авиобаза „Граф Игнатиево" са се обърнали за съдействие към производителя от Украйна, който да им помогне за разчитане на информацията от устройството. По-голяма част от данните вече са били възстановени, каза министърът пред bTV. Информацията за последните 13 секунди от полета е снета.

Кутията беше намерена на 70 метра дълбочина в Черно море в четвъртък. При инцидента на 9 юни загина един от най-опитните пилоти на ВВС майор Валентин Терзиев.

Пред Нова ТВ Панайотов каза, че процесът на изследване на черната кутия ще се удължи с няколко дни, защото ще се прати в специализирана лаборатория. „Не бива да се импровизира на място. Имаше идеи да се търсят български специализирани фирми, които да възстановят черната кутия, но ние трябва да търсим специализираната помощ на производителя“.

Той смята, че от кутията може да се извади цялата информация. „Нямаме основание да смятаме, че е повредена напълно на този етап. Информацията е вътре. Това, което може да я извади, е повредено“, отбеляза Панайотов.

Служебният министър на отбраната добави още, че мишената, която майор Терзиев е поразил по време на учението в Шабла, не е била спусната от по-ниска височина. „Разследването на Военна полиция напредва и се установи, че условията за спускане на мишената са спазени. Тя е спусната от 7000 метра със скорост, която отговаря на изискванията – 480 км/ч. След пускането ѝ е констатирано, че е започнала да пада по-бързо надолу“, каза той след появилата се информация, че мишената е пусната от под 5000 метра.

Панайотов каза още, че самият пилот е имал възможност да вземе решение да прекрати мисията, „когато нещата са рискови“. „Той е можел да откаже да изпълни задачата“, каза служебният министър на отбраната.

Черната кутия е разположена в задната част на самолета, между двата двигателя. Тя има външна и вътрешна обвивка. Ако вътрешната не е нарушена, данните, които са записани, могат да бъдат разчетени. В тях се съдържа информация за всички параметри на полета, при който загина майор Терзиев - скорост, работа на двигателите, височина и траектория на самолета, състояние на средствата за управление, операциите на пилота и др.

Полк. Димитър Недялков от Военна академия „Г. С. Раковски“ каза пред bTV, че скъсаният лентов кабел „не е добра новина“. „Ударът е явен и се е отразил на черната кутия“, добави той.

„Сега намаляват шансовете за извличане на цялата информация, там се намират десетки данни, но все още има шанс да видим най-важното – последните действия на пилота в кабината да бъдат разкрити“, заяви полк. Недялков.

„Най-вече се разчита на тези данни, да имаме информация за последните 5-6 секунди от полета на майора. Понякога има записи и след съответния инцидент“, добави той.

На въпрос каква е вероятността черната кутия да е напълно повредена, полк. Недялков заяви, че „зависи от поражението“.

Според него – думите на майор Терзиев са „записани на много места, така че ще се чуят“. „Те са записани в системата за командване и управление“.


Съпругата на загиналия майор Терзиев: Виждам грешка на ръководен пост, виновниците са повече от един


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета