Честито Възкресение Христово! Снимка: © Булевард България

Православните християни честват най-големия празник за Църквата - възкресението на Исус Христос, Великден.

Христос възкръсва на третия ден след разпъването на кръста и погребението му. Със смъртта си Божият син е изкупил греховете на хората и им дава надежда за отвъдния живот.

Патриарх Неофит отслужи празнично пасхално богослужение в храма "Св. Александър Невски", като възвести Възкресение Христово в полунощ.

На службата присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му, както и Симеон Сакскобургготски и неговата съпруга, наред с множество вярващи.

В пасхалното си послание Неофит казва, че "с очите на вярата виждаме и знаем, че всяко тържество на злото и смъртта в този свят са само временни и привидни, тъй като смъртта няма дял в живота, а затова е била и победена от Този, в Когото всички ще оживеем".

Без да споменава изрично войната, патриархът каза, че е трудно за християните да наблюдават отсъствието на любовта сред хората, която Христос е завещал.

"Затова е толкова трудно... Когато виждаме враждата и омразата между хората, желанието за превъзходство и надмощие над другия да продължават да обсебват човешкия ум, да помрачават Божия образ в човека и да ни отдалечават от Небесния Отец. Трудно ни е да се примирим с това и отказваме да го сторим, и отново свидетелстваме за това колко благ, търпелив и многомилостив е Господ, Който не иска и не търси „смъртта на грешника“, но желае „да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив“, казва той.

В словото си патриархът призовава православните "да не бъдем равнодушни наблюдатели на злото и неправдата, които ни заобикалят, а дейни Господни съработници във всекидневната борба за живота – добротворци и миротворци, достойни за името Христово".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024
Важно днес

Ограничават движението в центъра на София от утре заради чествания за членството ни в НАТО

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си в НАТО.

18:04 - 27.03.2024
Технологии

Смартфонът на Samsung, който разбива мита "ОМГ, ти си с Android?"

И смартфоните с Android могат да са готини

17:16 - 27.03.2024