Честито Възкресение Христово! Снимка: © Булевард България

Православните християни честват най-големия празник за Църквата - възкресението на Исус Христос, Великден.

Христос възкръсва на третия ден след разпъването на кръста и погребението му. Със смъртта си Божият син е изкупил греховете на хората и им дава надежда за отвъдния живот.

Патриарх Неофит отслужи празнично пасхално богослужение в храма "Св. Александър Невски", като възвести Възкресение Христово в полунощ.

На службата присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му, както и Симеон Сакскобургготски и неговата съпруга, наред с множество вярващи.

В пасхалното си послание Неофит казва, че "с очите на вярата виждаме и знаем, че всяко тържество на злото и смъртта в този свят са само временни и привидни, тъй като смъртта няма дял в живота, а затова е била и победена от Този, в Когото всички ще оживеем".

Без да споменава изрично войната, патриархът каза, че е трудно за християните да наблюдават отсъствието на любовта сред хората, която Христос е завещал.

"Затова е толкова трудно... Когато виждаме враждата и омразата между хората, желанието за превъзходство и надмощие над другия да продължават да обсебват човешкия ум, да помрачават Божия образ в човека и да ни отдалечават от Небесния Отец. Трудно ни е да се примирим с това и отказваме да го сторим, и отново свидетелстваме за това колко благ, търпелив и многомилостив е Господ, Който не иска и не търси „смъртта на грешника“, но желае „да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив“, казва той.

В словото си патриархът призовава православните "да не бъдем равнодушни наблюдатели на злото и неправдата, които ни заобикалят, а дейни Господни съработници във всекидневната борба за живота – добротворци и миротворци, достойни за името Христово".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023