Четири противоепидемични мерки остават в сила след падане на извънредното положение

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че след отпадане на извънредното положение на 13 май в сила ще останат четири мерки. Става въпрос за забраната за влизане на чужди граждани на територията на страната; запазване на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина; временно спиране на работа на обекти с обществено предназначение; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища.

В интервю за БНР той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение":

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор", каза той.

Ананиев сподели, че в следващите две седмици властите ще вземат решение дали да заработят детските градини. В този период те ще изследват опита на други държави, където дейността на детските заведения вече е възобновена. От основно значение за България обаче е високата средна възраст на персонала, който работи в тях.

Ананиев каза, че следващата седмица ще проведе среща с министъра на културата Боил Банов, за да обсъдят план как да започне подновяването на дейности в театри и кина.

"Ще има определени разстояния, спазване на дистанция, маски и съм сигурен, че няма да е само това“, каза здравният министър.

Ананиев отказа да коментира дали летният туристически сезон ще започне на 1 юли, както предвижда министър Николина Ангелкова. Вместо това той се върна към настоящата ситуация, в която са забранени пристиганията на граждани от трети страни и на държави от ЕС с голямо разпространение на коронавируса.

Според заповед на министъра от 6 април е забранено влизането в България на небългарски граждани от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, както и от всички страни извън ЕС.

Както знаете, след отпадането на извънредното положение у нас със заповед ще може да се въведе „извънредна епидемична обстановка“. Ананиев подчерта, че новият законопроект не му вменява повече власт – всички решения ще бъдат съгласувани, увери министърът на здравеопазването.

Според Ананиев критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024