Четири случая на коронавирус са потвърдени в България Снимка: © unsplash
  • Четири потвърдени случая на новия коронавирус в България
  • Първите положителни проби са на жена на 75 г. от Габрово и мъж на 27 г. от Плевен, приети в местните болници "Д-р Тота Венкова" и УМБАЛ "Георги Странски"
  • Вирусът се е разпространил от тях към медицинска служителка в Габрово и към 61-годишен пациент с белодробно заболяване в Плевен
  • В двете засегнати области са въведени по-строги мерки за забрана на публични мероприятия

Първите четири случая на новия коронавирус са установени в България. Пациентите се намират в болниците в Габрово и Плевен и са дали положителна проба за новия коронавирус.

В Габрово е приета 75-годишна жена с пневмония, в добро състояние. Плевенският пациент е мъж на 27 години. Нито един от тях не е пътувал в чужбина и не е известно да са контактували с хора, които са били скоро зад граница. Техните проби са потвърдени и в ранните часове на неделя.

Вирусът обаче се е разпространил в болниците "Д-р Тота Венкова" (Габрово) и "Георги Странски" (Плевен). Положителна проба има при 61-годишен мъж, лежал в плевенската болница заради белодробни проблеми заедно с по-младия пациент. Жена от медицинския персонал в габровското лечебно заведение също е с положителна проба.

Новите два случая са установени при проверка на 24 проби от Плевен и 46 проби от Габрово, които са взети от близки на пациентите и хора, контактували с тях в последните няколко дни.

Жената от Габрово е настанена в болница на 3 март с оплаквания, типични за сезонните респираторни заболявания, казва д-р Минко Михов, директорът на болница "Д-р Тота Венкова" в Габрово. Приета е в инфекциозното отделение и е изолирана. Състоянието й е стабилно. Жената е живеела сама, има само двама близки роднини, от които само един е контактувал по-често с нея.

Все още не е ясно кой е носителят на вируса, който е успял да зарази пациентите в двата града. По информация на премиера Бойко Борисов - има вероятност този човек да е пренесъл вируса след връщане от Гърция.

Болниците в Габрово и Плевен са поставени под карантина и не се допускат външни лица за свиждания. Двете лечебни заведения продължават да работят в контролиран режим. В Плевен има достатъчна наличност на защитни облекла за медицинския персонал, в Габрово предстои да бъдат изпратени допълнителни комплекти.

Мъжът от Плевен е в добро физическо състояние, приет е в болница преди три дни, когато са се проявили усложнения от грип. Тогава са му направени и тестовете за наличие на коронавирус.

Началникът на ВМА обяви, че няма причини за паника, а пациентите са открити в "оздравяваща фаза".

Във ВМА са заложени още 20 нови проби от пациенти от страната. Допълнителни болнични звена в "Александровска" и "Пирогов" ще бъдат отделени за евентуален прием на нови заболели.

Според ген. Мутафчийски, в България няма недостиг на тестове за новия коронавирус. Той посочи, че през последните няколко дни в лабораториите са установявани няколко фалшиво-положителни проби, които не са съобщавани публично. В случаите на Плевен и Габрово обаче наличието на вируса е напълно потвърдено.

В областите Плевен и Габрово са въведени по-строги мерки за забрана на публични мероприятия и удължаване на грипната ваканция. За цялата страна се въвежда отмяна на всички културни мероприятия на закрито - включително кинопрожекции и театрални събития.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024