Снимка: © Getty Images

Четирима от най-близките сътрудници на британския премиер Борис Джонсън подадоха оставки през интервал от няколко часа.

Трусът на „Даунинг Стрийт“ се случва в период, в който напрежението върху министър-председателя се покачва заради „локдаун партитата“ и вече има назряващо недоволство срещу него в собствената му партия.

Джонсън може да се прости с властта заради парти по време на траура за принц Филип

Джонсън беше напуснат от началника на кабинета си Дан Розънфийлд, главния личен секретар Мартин Рейнолдс, директора на комуникациите Джак Дойл и ръководителя на политиките му Мунира Мирза.

Първите трима са участвали в организирането на събиранията на „Даунинг Стрийт“ по време на най-тежките етапи на Covid-пандемията. Джонсън е проверяван за нарушаване на правилата именно по тази линия, като докладът на държавния служител Сю Грей заключи, че той е допуснал „грешки в лидерството и преценката“ на ситуацията.

Само част от доклада беше публикуван, а полицията изненадващо обяви, че също ще разследва партитата.

Мирза се оттегли по друга причина - заради това, което според нея е било "клеветническа" атака от страна на премиера срещу лидера на лейбъристите сър Киър Стармър.

Тя заяви, че Джонсън е направил опит да очерни Стармър заради престъпленията на Джими Савил – премиерът твърдеше, че лейбъристът не е повдигнал обвинение срещу Савил, когато е бил директор на държавното обвинение. ТВ-водещият, който почина през 2011, беше разследван за сексуално насилие над малолетни.

В писмото си за оставка Мунира Мирза осъди "неуместното и пристрастно споменаване на ужасяващ случай на сексуално насилие над деца". "Смятам, че не беше правилно да намеквате тази седмица, че Киър Стармър е лично отговорен за това, че е позволил на Джими Савил да избегне правосъдието", пише тя в документа, разкрит от The Spectator.

"Нямаше справедлива или разумна основа за това твърдение. Това не беше обичайното политическо решение“, критикува тя Джонсън.

Пред BBC депутат от торите описва ситуацията като "пълен срив" в екипа на Джонсън. Британската обществена медия разполага с информация за общо 17 писма за недоверие в премиера - нужните за избор на лидер са 54 и те нарастват постепенно. 

Част от писмата не са свързани с купоните на "Даунинг Стрийт", а с твърденията на Джонсън за Стармър. Премиерът отстъпи от думите си, но не се извини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

45 минути в главата на Рамзан Кадиров: "Събарянето на съветски паметници е сатанизъм"

"Страхувам само от санкциите на Всевишния и от санкциите на Путин"

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против