Член на Менса на  3 години.  Лесно ли е да си гениално дете?

Мохамед Хариз Надзим е на 3 години, живее във Великобритания, и току-що е приет в Менса – дружество на силно интелектуално надарените.
В момента той е най-младият член на организацията, пише CNN. Най-младият член, който въобще някога е бил приеман е бил на възраст от две години и четири месеца. Правилата за постъпване в асоциацията са строги. Вратите са отворени само за около два процента от населението на света. Приемният тест включва математика, четене, памет и логическо мислене.

Тригодишният Хариз има коефициент на интелигентност (IQ) от 142. За стойност от 145 се смята, че е "гениалност“ или поне "почти гениалност ". Майката на детето публикува как Хариз чете безпроблемно текст и смята 5 плюс 6 равно на 11. Това може да се види в акаунта му в Instagram, който е на името на самия тригодишен младеж.

Момчето може да обясни научни връзки, като например как се образува дъждът. Обичайно входният тест на Менса е ориентиран към хора над десетгодишна възраст. Когато става дума за деца, тогава психолог оценява интелигентността им. В случая с Хариз обаче резултатите от обичайния тест също изиграват основна роля в оценката.

Семейството на Хариз е от Малайзия, но живее във Великобритания. Майката му е инженер. Тя показва в Instagram, че е много горда със сина си и подробно документира специалните му способности със снимки и видеоклипове.

Силно надарените деца често са под особен натиск да се свръхпредставят. Ню Йорк Таймс цитира Саул Чандлър, който се прочува като звезден цигулар на 13-годишна възраст, а на 16 претърпява нервен срив. „Ако можех да забравя музиката, щях да я направя“, казва вече 70-годишният Чандлър. "Направиха ме обучена маймуна."

Друг случай е белгиецът Лоран Симонс (IQ 145), който завършва гимназия на осемгодишна възраст, а в края на 2019 г. е на път да вземе и бакалавърски изпит по специалност Електроника. Тогава обаче родителите на момчето го спират от следване, защото смятат, че университетът ги бави ненужно.

Според ръководството на техническия университет в Айндховен родителите са искали синът им да се дипломира преди десетия му рожден ден в края на декември. Това обаче не е било възможно, тъй защото Лоран има да полага още няколко изпита. Според графика на университета, Лоран е следвало да получи дипломата си за завършване в средата на 2020 г. Родителите обаче се опасявали, че университетът бави Лоран без причина, аргументирайки се с оферти от други висши университети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022