Член на Менса на  3 години.  Лесно ли е да си гениално дете?

Мохамед Хариз Надзим е на 3 години, живее във Великобритания, и току-що е приет в Менса – дружество на силно интелектуално надарените.
В момента той е най-младият член на организацията, пише CNN. Най-младият член, който въобще някога е бил приеман е бил на възраст от две години и четири месеца. Правилата за постъпване в асоциацията са строги. Вратите са отворени само за около два процента от населението на света. Приемният тест включва математика, четене, памет и логическо мислене.

Тригодишният Хариз има коефициент на интелигентност (IQ) от 142. За стойност от 145 се смята, че е "гениалност“ или поне "почти гениалност ". Майката на детето публикува как Хариз чете безпроблемно текст и смята 5 плюс 6 равно на 11. Това може да се види в акаунта му в Instagram, който е на името на самия тригодишен младеж.

Момчето може да обясни научни връзки, като например как се образува дъждът. Обичайно входният тест на Менса е ориентиран към хора над десетгодишна възраст. Когато става дума за деца, тогава психолог оценява интелигентността им. В случая с Хариз обаче резултатите от обичайния тест също изиграват основна роля в оценката.

Семейството на Хариз е от Малайзия, но живее във Великобритания. Майката му е инженер. Тя показва в Instagram, че е много горда със сина си и подробно документира специалните му способности със снимки и видеоклипове.

Силно надарените деца често са под особен натиск да се свръхпредставят. Ню Йорк Таймс цитира Саул Чандлър, който се прочува като звезден цигулар на 13-годишна възраст, а на 16 претърпява нервен срив. „Ако можех да забравя музиката, щях да я направя“, казва вече 70-годишният Чандлър. "Направиха ме обучена маймуна."

Друг случай е белгиецът Лоран Симонс (IQ 145), който завършва гимназия на осемгодишна възраст, а в края на 2019 г. е на път да вземе и бакалавърски изпит по специалност Електроника. Тогава обаче родителите на момчето го спират от следване, защото смятат, че университетът ги бави ненужно.

Според ръководството на техническия университет в Айндховен родителите са искали синът им да се дипломира преди десетия му рожден ден в края на декември. Това обаче не е било възможно, тъй защото Лоран има да полага още няколко изпита. Според графика на университета, Лоран е следвало да получи дипломата си за завършване в средата на 2020 г. Родителите обаче се опасявали, че университетът бави Лоран без причина, аргументирайки се с оферти от други висши университети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024