Мохамед Хариз Надзим е на 3 години, живее във Великобритания, и току-що е приет в Менса – дружество на силно интелектуално надарените.
В момента той е най-младият член на организацията, пише CNN. Най-младият член, който въобще някога е бил приеман е бил на възраст от две години и четири месеца. Правилата за постъпване в асоциацията са строги. Вратите са отворени само за около два процента от населението на света. Приемният тест включва математика, четене, памет и логическо мислене.

Тригодишният Хариз има коефициент на интелигентност (IQ) от 142. За стойност от 145 се смята, че е "гениалност“ или поне "почти гениалност ". Майката на детето публикува как Хариз чете безпроблемно текст и смята 5 плюс 6 равно на 11. Това може да се види в акаунта му в Instagram, който е на името на самия тригодишен младеж.

Момчето може да обясни научни връзки, като например как се образува дъждът. Обичайно входният тест на Менса е ориентиран към хора над десетгодишна възраст. Когато става дума за деца, тогава психолог оценява интелигентността им. В случая с Хариз обаче резултатите от обичайния тест също изиграват основна роля в оценката. 

Семейството на Хариз е от Малайзия, но живее във Великобритания. Майката му е инженер. Тя показва в Instagram, че е много горда със сина си и подробно документира специалните му способности със снимки и видеоклипове.

Силно надарените деца често са под особен натиск да се свръхпредставят. Ню Йорк Таймс цитира Саул Чандлър, който се прочува като звезден цигулар на 13-годишна възраст, а на 16 претърпява нервен срив. „Ако можех да забравя музиката, щях да я направя“, казва вече 70-годишният Чандлър. "Направиха ме обучена маймуна."

Друг случай е белгиецът Лоран Симонс (IQ 145), който завършва гимназия на осемгодишна възраст, а в края на 2019 г. е на път да вземе и бакалавърски изпит  по специалност Електроника. Тогава обаче родителите на момчето го спират от следване,  защото смятат, че университетът ги бави ненужно. 

Според ръководството на техническия университет в Айндховен родителите са искали синът им да се дипломира преди десетия му рожден ден в края на декември. Това обаче не е било възможно, тъй защото Лоран има да полага още няколко изпита. Според графика на университета, Лоран е следвало да получи дипломата си за завършване в средата на 2020 г. Родителите обаче се опасявали, че университетът бави Лоран без причина, аргументирайки се с оферти от други висши университети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях