Снимка: © СЕМ

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Ивелина Димитрова е подала оставка от медийния регулатор, съобщиха от президентството.

Причината е, че в последните дни в съвета се е изгубил „добрият тон и конструктивният диалог“. Според мотивите на Димитрова, които тя е изпратила до „Дневник“, оставката ѝ идва, тъй като СЕМ са пропуснали да се намесят в казуса между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в ролята на медиатор.

Ивелина Димитрова беше назначена в СЕМ от квотата на президента Румен Радев през юни 2018 г.

От „Дондуков 2“ обявиха, че е оправдала доверието на институцията и на обществото в „усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България“. „Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото“, добавят те в прессъобщението си.

Пред „Дневник“ Ивелина Димитрова казва, че съветът е дал „протоколни отговори“ по казуса с Минеков и Кошлуков, което не е било достатъчно.

Конфликтът между двамата се зароди на 22 май, когато БНТ, bTV и Нова ТВ прекъснаха студийните си програми, за да излъчат брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ по повод съмненията за незаконно подслушване на опозиционни политици преди изборите. Минеков поиска от Кошлуков обяснения защо програмата е била прекъсната неправомерно, предвид факта, че в Закона за радиото и телевизията са описани няколко изисквания за прекъсване, нито един от които не е бил налице. Той прати и писмо до СЕМ със същите въпроси. Генералният директор на БНТ го обвини в „лъжи“ и три пъти заяви, че прекъсване не е имало.

От СЕМ обявиха само, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.

„Според мен СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус", заявява Ивелина Димитрова.

Според нея - само в протоколите е останало желанието за по-професионален разговор по тревожните данни, отчетени от последната предизборна кампания.

"Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в съвета с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма. Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки - за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има", пише още тя.

"Всеки бъдещ регулаторен орган обаче би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв, който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии", пише Димитрова в мотивите си.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"