Снимка: © СЕМ

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Ивелина Димитрова е подала оставка от медийния регулатор, съобщиха от президентството.

Причината е, че в последните дни в съвета се е изгубил „добрият тон и конструктивният диалог“. Според мотивите на Димитрова, които тя е изпратила до „Дневник“, оставката ѝ идва, тъй като СЕМ са пропуснали да се намесят в казуса между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в ролята на медиатор.

Ивелина Димитрова беше назначена в СЕМ от квотата на президента Румен Радев през юни 2018 г.

От „Дондуков 2“ обявиха, че е оправдала доверието на институцията и на обществото в „усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България“. „Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото“, добавят те в прессъобщението си.

Пред „Дневник“ Ивелина Димитрова казва, че съветът е дал „протоколни отговори“ по казуса с Минеков и Кошлуков, което не е било достатъчно.

Конфликтът между двамата се зароди на 22 май, когато БНТ, bTV и Нова ТВ прекъснаха студийните си програми, за да излъчат брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ по повод съмненията за незаконно подслушване на опозиционни политици преди изборите. Минеков поиска от Кошлуков обяснения защо програмата е била прекъсната неправомерно, предвид факта, че в Закона за радиото и телевизията са описани няколко изисквания за прекъсване, нито един от които не е бил налице. Той прати и писмо до СЕМ със същите въпроси. Генералният директор на БНТ го обвини в „лъжи“ и три пъти заяви, че прекъсване не е имало.

От СЕМ обявиха само, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.

„Според мен СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус", заявява Ивелина Димитрова.

Според нея - само в протоколите е останало желанието за по-професионален разговор по тревожните данни, отчетени от последната предизборна кампания.

"Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в съвета с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма. Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки - за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има", пише още тя.

"Всеки бъдещ регулаторен орган обаче би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв, който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии", пише Димитрова в мотивите си.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове