Снимка: © БНТ

„През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници“.

Това е позицията на Управителния съвет на БНТ, след като министърът на културата Велислав Минеков критикува генералния директор Емил Кошлуков за прекъсването на студийната програма на 22 май, за да се излъчи брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ.

В УС на БНТ са Емил Кошлуков, Василена Матакева, Антон Андонов, Христо Томов и Десислава Преображенска.

Малко след официалното публикуване на позицията - Минеков обвини БНТ в "лъжи".

УС на Националната телевизия, начело с Кошлуков, обяви, че сезира международните институции, като ще им изпрати стенограми от изказванията на Минеков, писмото от Министерството на културата към БНТ, както и „съответните разпоредби на българското законодателство“, които, според УС, били „безцеремонно нарушени“.

Писмото ще бъде изпратено до Европейската комисия, Комисията по граждански свободи в Европейския парламент, Европейския съвет за радио и телевизия, Директора на Агенцията на ЕС за основните права, Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа, дипломатическите представителства на държавите членки на ЕС и на САЩ в София. Сред получателите ще бъдат още организации като СБЖ, Фрийдъм Хаус и „Репортери без граници“.

На 22 май БНТ, bTV и Нова ТВ прекъснаха програмите си и се включиха на живо от брифинга на ГЕРБ, на който не присъстваше лидерът им Бойко Борисов. Оказа се, че медиите не са знаели каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще са участниците, защото организаторите на събитието бяха обявили само началния му час. Темата в крайна сметка бяха сигналите за подслушвания на опозиционни политици.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита Велислав Минеков и намекна, че може да поиска оставката на Емил Кошлуков.

Кошлуков отговори на Минеков със закъснение - призова го да не се "меси" в работата на БНТ

Директорът на БНТ му отговори с това, че програмата не е била прекъсвана, и призова Минеков да не се „меси“ в работата на телевизията.

По време на предизборната кампания за вота на 4 април, а и след изборите, БНТ беше една от медиите, които бяха подложени на критики заради предлагането на трибуна на политици от ГЕРБ.

Министърът отново контраатакува с думите, че отговорът на Кошлуков не го удовлетворява. Той заяви, че БНТ може да са извършили престъпление с прекъсване на програмата.

"Задаването на въпроси има ефект - "неспирането" на програмата на БНТ за партийни брифинги се прекрати"

„Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти“, пише в позицията на УС на БНТ. „В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни“.

„Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници. Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. “, твърдят от УС, начело с Кошлуков.

Според Управителния съвет на телевизията – „натискът от властта има смразяващ ефект“, а журналистите са „силно притеснени“ за своята работа и професионална дейност.

Кошлуков и останалите четирима членове на УС казват, че Минеков е погазил принципите и европейските стандарти на обществените медии. Те припомнят, че стандартите са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата човека и в Закона за радиото и телевизията.

„БНТ ще продължи да изпълнява своите задължения и обществена функция, спазвайки журналистическите стандарти и принципите на редакционна независимост“, пишат от националната телевизия.

На брифинг във вторник Минеков заяви, че в позицията на БНТ има много лъжи и каза, че според него журналистите са подложени под натиск от Кошлуков.

„Аз съм бил този, който спира вашия глас“, обърна се той към журналистите. „Аз съм този, който дойде да ви заплаши, чувствайте се много заплашени“, каза министърът иронично.“Обвинил съм журналистите на БНТ – това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Не обвинявам журналисти. Поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент – това е нарушение на националната сигурност“.

„Журналистите били представени като терористи и престъпници. Някъде да сте чели подобно нещо от мен? Да ги обвинявам като терористи и престъпници. Естествено, и това е лъжа“, каза Минеков.

„Безцеремонно сплашвам журналисти – кога и как? Упражнявам цензура – как да го направя, уважаеми? Само ми дайте методика. Преди беше такава свобода, че достигнахме 120-о място по откраднати медии и лоша медийна среда“, отговори министърът на културата.

„Надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски“, добави Минеков и заяви, че директорът на БНТ бил част от екипа на телевизия „Алфа“. „Искам подробности от СЕМ за присъствието му като директор в „Алфа“.

Според министъра – Кошлуков е свързан с фирми, санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“, и трябва да бъде подложен „на същите мерки“ като останалите, свързани с въпросните компании.


Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото, готви се приватизация на НДК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток"

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие"

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"