УС на БНТ атакува служебния кабинет пред ЕК и ЕП: Журналистите са поставени редом до терористи и престъпници Снимка: © БНТ

„През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници“.

Това е позицията на Управителния съвет на БНТ, след като министърът на културата Велислав Минеков критикува генералния директор Емил Кошлуков за прекъсването на студийната програма на 22 май, за да се излъчи брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ.

В УС на БНТ са Емил Кошлуков, Василена Матакева, Антон Андонов, Христо Томов и Десислава Преображенска.

Малко след официалното публикуване на позицията - Минеков обвини БНТ в "лъжи".

УС на Националната телевизия, начело с Кошлуков, обяви, че сезира международните институции, като ще им изпрати стенограми от изказванията на Минеков, писмото от Министерството на културата към БНТ, както и „съответните разпоредби на българското законодателство“, които, според УС, били „безцеремонно нарушени“.

Писмото ще бъде изпратено до Европейската комисия, Комисията по граждански свободи в Европейския парламент, Европейския съвет за радио и телевизия, Директора на Агенцията на ЕС за основните права, Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа, дипломатическите представителства на държавите членки на ЕС и на САЩ в София. Сред получателите ще бъдат още организации като СБЖ, Фрийдъм Хаус и „Репортери без граници“.

На 22 май БНТ, bTV и Нова ТВ прекъснаха програмите си и се включиха на живо от брифинга на ГЕРБ, на който не присъстваше лидерът им Бойко Борисов. Оказа се, че медиите не са знаели каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще са участниците, защото организаторите на събитието бяха обявили само началния му час. Темата в крайна сметка бяха сигналите за подслушвания на опозиционни политици.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита Велислав Минеков и намекна, че може да поиска оставката на Емил Кошлуков.

Кошлуков отговори на Минеков със закъснение - призова го да не се "меси" в работата на БНТ

Директорът на БНТ му отговори с това, че програмата не е била прекъсвана, и призова Минеков да не се „меси“ в работата на телевизията.

По време на предизборната кампания за вота на 4 април, а и след изборите, БНТ беше една от медиите, които бяха подложени на критики заради предлагането на трибуна на политици от ГЕРБ.

Министърът отново контраатакува с думите, че отговорът на Кошлуков не го удовлетворява. Той заяви, че БНТ може да са извършили престъпление с прекъсване на програмата.

"Задаването на въпроси има ефект - "неспирането" на програмата на БНТ за партийни брифинги се прекрати"

„Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти“, пише в позицията на УС на БНТ. „В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни“.

„Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници. Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. “, твърдят от УС, начело с Кошлуков.

Според Управителния съвет на телевизията – „натискът от властта има смразяващ ефект“, а журналистите са „силно притеснени“ за своята работа и професионална дейност.

Кошлуков и останалите четирима членове на УС казват, че Минеков е погазил принципите и европейските стандарти на обществените медии. Те припомнят, че стандартите са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата човека и в Закона за радиото и телевизията.

„БНТ ще продължи да изпълнява своите задължения и обществена функция, спазвайки журналистическите стандарти и принципите на редакционна независимост“, пишат от националната телевизия.

На брифинг във вторник Минеков заяви, че в позицията на БНТ има много лъжи и каза, че според него журналистите са подложени под натиск от Кошлуков.

„Аз съм бил този, който спира вашия глас“, обърна се той към журналистите. „Аз съм този, който дойде да ви заплаши, чувствайте се много заплашени“, каза министърът иронично.“Обвинил съм журналистите на БНТ – това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Не обвинявам журналисти. Поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент – това е нарушение на националната сигурност“.

„Журналистите били представени като терористи и престъпници. Някъде да сте чели подобно нещо от мен? Да ги обвинявам като терористи и престъпници. Естествено, и това е лъжа“, каза Минеков.

„Безцеремонно сплашвам журналисти – кога и как? Упражнявам цензура – как да го направя, уважаеми? Само ми дайте методика. Преди беше такава свобода, че достигнахме 120-о място по откраднати медии и лоша медийна среда“, отговори министърът на културата.

„Надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски“, добави Минеков и заяви, че директорът на БНТ бил част от екипа на телевизия „Алфа“. „Искам подробности от СЕМ за присъствието му като директор в „Алфа“.

Според министъра – Кошлуков е свързан с фирми, санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“, и трябва да бъде подложен „на същите мерки“ като останалите, свързани с въпросните компании.


Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото, готви се приватизация на НДК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024