Снимка: © Getty Images

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства по няколко проекта в България. В тях влизат 4,5 милиона евро за ремонта на Ларгото, които са „изчезнали“.

Минеков даде брифинг, на който цитира секретен доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В него се посочва „усвояването“ на средствата.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото - много от нещата вътре не мога да ви споделя - но става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", каза служебният министър, без да споменава имена.

Минеков първо ще информира българската прокуратура, а след това и европейската с ръководител Лаура Кьовеши. Ще подаде и сигнали до Европа за ремонта на музея Квадрат 500 и за изграждането на „бутафорна имитация на крепост“ в Яйлата за повече от милион и половина евро.

Министърът на културата изрази притеснение за финансовото състояние на НДК. Той обяви, че до 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86,5 милиона лева.

„Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Чувам, че е имало такива намерения. Искани са и заеми – единия от ББР за близо 10 милиона. Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините. Тази загуба е повече от половината субсидия, с която разполага министерството“, каза той на брифинга.

„Нямам обяснение как можем да се спасим. Остават ми 30-35 дни като министър. Аз няма да разреша приватизация на НДК. Това няма да се случи. Забравете за подобен опит“, добави Минеков.

Той заяви, че ще предприеме проверка, за да се установи как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, на символични цени.

„Националният дворец можем ли да го определим като Партиен дом, не само на бившата партия ръководителка, но и на други партии, които да се възползват от комичен наем? Трябва ли, по тази логика, дворецът на културата да приеме всички партии в държавата?“, пита Минеков.

„Назначавам проверка кога и как ГЕРБ е поискала да се настани в Двореца на културата – какво общо има културата с партия ГЕРБ. Можем ли да кажем, че това е част от правителство на насилието и директорите на НДК са били помолени да се съгласят? Тези директори могат да бъдат сплашвани както от министъра на културата, така и от премиера“, направи предположение министърът.


БНТ атакува служебния кабинет пред ЕК и ЕП: Журналистите са поставени редом до терористи и престъпнициАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас