Снимка: © Getty Images

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства по няколко проекта в България. В тях влизат 4,5 милиона евро за ремонта на Ларгото, които са „изчезнали“.

Минеков даде брифинг, на който цитира секретен доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В него се посочва „усвояването“ на средствата.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото - много от нещата вътре не мога да ви споделя - но става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", каза служебният министър, без да споменава имена.

Минеков първо ще информира българската прокуратура, а след това и европейската с ръководител Лаура Кьовеши. Ще подаде и сигнали до Европа за ремонта на музея Квадрат 500 и за изграждането на „бутафорна имитация на крепост“ в Яйлата за повече от милион и половина евро.

Министърът на културата изрази притеснение за финансовото състояние на НДК. Той обяви, че до 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86,5 милиона лева.

„Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Чувам, че е имало такива намерения. Искани са и заеми – единия от ББР за близо 10 милиона. Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините. Тази загуба е повече от половината субсидия, с която разполага министерството“, каза той на брифинга.

„Нямам обяснение как можем да се спасим. Остават ми 30-35 дни като министър. Аз няма да разреша приватизация на НДК. Това няма да се случи. Забравете за подобен опит“, добави Минеков.

Той заяви, че ще предприеме проверка, за да се установи как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, на символични цени.

„Националният дворец можем ли да го определим като Партиен дом, не само на бившата партия ръководителка, но и на други партии, които да се възползват от комичен наем? Трябва ли, по тази логика, дворецът на културата да приеме всички партии в държавата?“, пита Минеков.

„Назначавам проверка кога и как ГЕРБ е поискала да се настани в Двореца на културата – какво общо има културата с партия ГЕРБ. Можем ли да кажем, че това е част от правителство на насилието и директорите на НДК са били помолени да се съгласят? Тези директори могат да бъдат сплашвани както от министъра на културата, така и от премиера“, направи предположение министърът.


БНТ атакува служебния кабинет пред ЕК и ЕП: Журналистите са поставени редом до терористи и престъпнициАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти