Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото, готви се приватизация на НДК Снимка: © Getty Images

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства по няколко проекта в България. В тях влизат 4,5 милиона евро за ремонта на Ларгото, които са „изчезнали“.

Минеков даде брифинг, на който цитира секретен доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В него се посочва „усвояването“ на средствата.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото - много от нещата вътре не мога да ви споделя - но става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", каза служебният министър, без да споменава имена.

Минеков първо ще информира българската прокуратура, а след това и европейската с ръководител Лаура Кьовеши. Ще подаде и сигнали до Европа за ремонта на музея Квадрат 500 и за изграждането на „бутафорна имитация на крепост“ в Яйлата за повече от милион и половина евро.

Министърът на културата изрази притеснение за финансовото състояние на НДК. Той обяви, че до 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86,5 милиона лева.

„Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Чувам, че е имало такива намерения. Искани са и заеми – единия от ББР за близо 10 милиона. Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините. Тази загуба е повече от половината субсидия, с която разполага министерството“, каза той на брифинга.

„Нямам обяснение как можем да се спасим. Остават ми 30-35 дни като министър. Аз няма да разреша приватизация на НДК. Това няма да се случи. Забравете за подобен опит“, добави Минеков.

Той заяви, че ще предприеме проверка, за да се установи как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, на символични цени.

„Националният дворец можем ли да го определим като Партиен дом, не само на бившата партия ръководителка, но и на други партии, които да се възползват от комичен наем? Трябва ли, по тази логика, дворецът на културата да приеме всички партии в държавата?“, пита Минеков.

„Назначавам проверка кога и как ГЕРБ е поискала да се настани в Двореца на културата – какво общо има културата с партия ГЕРБ. Можем ли да кажем, че това е част от правителство на насилието и директорите на НДК са били помолени да се съгласят? Тези директори могат да бъдат сплашвани както от министъра на културата, така и от премиера“, направи предположение министърът.


БНТ атакува служебния кабинет пред ЕК и ЕП: Журналистите са поставени редом до терористи и престъпнициАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024