10:04 ч., майска предпразнична съботна сутрин. Трите национални телевизии излъчват на живо сутрешните си магазинни блокове, а програмата вече е навлязла в културно-просветителската си част. В bTV гостува певицата Десислава Добрева, в Нова ТВ - актрисата Лилия Маравиля, в студиото на БНТ са Павел и Венци Венц. 

Внезапно ефирът се сепва в синхрон:

"Прекъсваме този приятен разговор, защото в момента ГЕРБ дава брифинг...". 

"Следим новините и динамиката на деня - извънреден брифинг на ГЕРБ от централата на партията. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов току-що взе думата, да разберем за какво". 

"Да видим дали поводът са скандалите с подслушванията". 

Отговорът се съдържа във въпроса. Още в петък вечер партията на Бойко Борисов се опита да се включи в публичния дебат за СРС-тата с прессъобщение, в което "отказва да коментира предизборни компромати" и дежурно сравнява съмненията за предизборно следене на политически лидери от службите за сигурност с пореден епизод на Костинбродската афера.

Позицията им увисна във въздуха след интервюто на служебния премиер Стефан Янев за "Панорама", в което той потвърждава твърденията за подслушвания и подсказва, че скандалът ще стигне до съд. 

Очевидно PR-центърът на ГЕРБ не е бил подготвен за реакция. Единственият представител на ръководството с планирано ТВ участие в събота сутрин е Костадин Ангелов - бившият здравен министър и новоизбран член на Изпълнителната комисия. Липсата на ярко партийното присъствие бие на очи, доколкото централните слотове на публицистичните предавания винаги са били плътно попълвани от депутати, министри или про-партийни анализатори на ГЕРБ, с повод и без повод. 

Изчезването на основните говорители в ключов момент от предизборната кампания, когато всички погледи са насочени към твърдения за политическа злоупотреба със службите за сигурност и към разкритията за нередности по конкретни министерства, едва ли е поради липса на интерес и любопитство от страна на продуцентите на телевизиите. 

Информационният поток и стратегията за "потискане на темата" чрез мълчание от страна на ГЕРБ този път не се съчетаха добре. 

Около 8:30 ч. сутринта в събота пресцентърът на ГЕРБ публикува съобщение, че свиква брифинг в централата на партията - с час и половина предизвестие. Тема или участници в спешното събитие не се посочват. 

"Да видим някой звънял ли е в Дубай, в Белград": ГЕРБ иска разсекретяване на проверката за СРС

И БНТ, и bTV, и Нова ТВ се отзовават с мобилизация на екипи, техника и готовност за излъчване на живо със свой ресурс (за разлика от директното ретранслиране на видео от Facebook-профила на Бойко Борисов, каквото се случваше многократно след изборите).

Една и съща картина с едни и същи (неканени) говорители тече в продължение на десетина минути по всички национални телевизии. 

Единственото кратко изключение - което е поправено почти веднага - се случва малко след началото на включването по БНТ. На третата минута от брифинга водещият Георги Любенов явно губи интерес към Даниел Митов и връща разговора обратно към сценария за студиото, като препоръчва на зрителите да се информират за позицията на ГЕРБ от новинарския сайт на телевизията. 

Редакционното решение обаче е преосимслено след около минута, а ефирът на БНТ пак се прехвърля в централата на ГЕРБ, за да може бившият външен министър да продължи мисълта си. 

Резултатът е това, което имаме като свобода на словото. Всички журналисти са свободни да питат, но и партията е свободна да отговори, когато си поиска.

Телевизиите имат свободата да излъчват заседателната зала на ГЕРБ от всички гледни точки, но и ГЕРБ е свободна да постави пред микрофоните говорители, значими единствено за собствена й медийна стратегия. 

Бойко Борисов е свободен да се подложи на тежко имиджово интервю пред собствен кандидат за депутат Любен Дилов, но да мълчи оглушително по теми, които хвърлят сянка върху личната му управленска компетентност. 

Публиката е свободна да избира между песни, театрални постановки и компроматни скандали по пантофи. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект