"Сега се прехвърляме в централата на ГЕРБ, да разберем защо"

10:04 ч., майска предпразнична съботна сутрин. Трите национални телевизии излъчват на живо сутрешните си магазинни блокове, а програмата вече е навлязла в културно-просветителската си част. В bTV гостува певицата Десислава Добрева, в Нова ТВ - актрисата Лилия Маравиля, в студиото на БНТ са Павел и Венци Венц.

Внезапно ефирът се сепва в синхрон:

"Прекъсваме този приятен разговор, защото в момента ГЕРБ дава брифинг...".

"Следим новините и динамиката на деня - извънреден брифинг на ГЕРБ от централата на партията. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов току-що взе думата, да разберем за какво".

"Да видим дали поводът са скандалите с подслушванията".

Отговорът се съдържа във въпроса. Още в петък вечер партията на Бойко Борисов се опита да се включи в публичния дебат за СРС-тата с прессъобщение, в което "отказва да коментира предизборни компромати" и дежурно сравнява съмненията за предизборно следене на политически лидери от службите за сигурност с пореден епизод на Костинбродската афера.

Позицията им увисна във въздуха след интервюто на служебния премиер Стефан Янев за "Панорама", в което той потвърждава твърденията за подслушвания и подсказва, че скандалът ще стигне до съд.

Очевидно PR-центърът на ГЕРБ не е бил подготвен за реакция. Единственият представител на ръководството с планирано ТВ участие в събота сутрин е Костадин Ангелов - бившият здравен министър и новоизбран член на Изпълнителната комисия. Липсата на ярко партийното присъствие бие на очи, доколкото централните слотове на публицистичните предавания винаги са били плътно попълвани от депутати, министри или про-партийни анализатори на ГЕРБ, с повод и без повод.

Изчезването на основните говорители в ключов момент от предизборната кампания, когато всички погледи са насочени към твърдения за политическа злоупотреба със службите за сигурност и към разкритията за нередности по конкретни министерства, едва ли е поради липса на интерес и любопитство от страна на продуцентите на телевизиите.

Информационният поток и стратегията за "потискане на темата" чрез мълчание от страна на ГЕРБ този път не се съчетаха добре.

Около 8:30 ч. сутринта в събота пресцентърът на ГЕРБ публикува съобщение, че свиква брифинг в централата на партията - с час и половина предизвестие. Тема или участници в спешното събитие не се посочват.

"Да видим някой звънял ли е в Дубай, в Белград": ГЕРБ иска разсекретяване на проверката за СРС

И БНТ, и bTV, и Нова ТВ се отзовават с мобилизация на екипи, техника и готовност за излъчване на живо със свой ресурс (за разлика от директното ретранслиране на видео от Facebook-профила на Бойко Борисов, каквото се случваше многократно след изборите).

Една и съща картина с едни и същи (неканени) говорители тече в продължение на десетина минути по всички национални телевизии.

Единственото кратко изключение - което е поправено почти веднага - се случва малко след началото на включването по БНТ. На третата минута от брифинга водещият Георги Любенов явно губи интерес към Даниел Митов и връща разговора обратно към сценария за студиото, като препоръчва на зрителите да се информират за позицията на ГЕРБ от новинарския сайт на телевизията.

Редакционното решение обаче е преосимслено след около минута, а ефирът на БНТ пак се прехвърля в централата на ГЕРБ, за да може бившият външен министър да продължи мисълта си.

Резултатът е това, което имаме като свобода на словото. Всички журналисти са свободни да питат, но и партията е свободна да отговори, когато си поиска.

Телевизиите имат свободата да излъчват заседателната зала на ГЕРБ от всички гледни точки, но и ГЕРБ е свободна да постави пред микрофоните говорители, значими единствено за собствена й медийна стратегия.

Бойко Борисов е свободен да се подложи на тежко имиджово интервю пред собствен кандидат за депутат Любен Дилов, но да мълчи оглушително по теми, които хвърлят сянка върху личната му управленска компетентност.

Публиката е свободна да избира между песни, театрални постановки и компроматни скандали по пантофи.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024